Amir Zukić i ostali: Vještak predočio dijelove prepiske i ispis poziva

Na suđenju Amiru Zukiću i ostalima, optuženim pred Općinskim sudom u Sarajevu za koruptivna djela i druge zloupotrebe prilikom zapošljavanja u “Elektroprivredi”, forenzički vještak za mobilne telefone prezentirao je sadržaj prepiske i ispis poziva s uređaja Nedžada Trake i Ramiza Karavdića.

Vještak Avni Rizvić je predočio dijelove prepiske te odgovorene i neodgovorene pozive koji su pronađeni u telefonima oduzetih tokom hapšenja. Prema nalazu vještačenja, u porukama su uglavnom bili osobni podaci i stručna sprema određenih osoba.

Vještak Rizvić, zaposlenik Federalne uprave policije, naveo je da su svi privremeno oduzeti mobilni uređaji podvrgnuti analizi, forenzičkom kopiranju memorije na osnovu kojih je sačinio nalaz i mišljenje, a po naredbi Općinskog suda u Sarajevu, javlja BIRN.

“Prilikom prebacivanja SIM kartice sa jednog telefona na drugi, na drugi telefon se prebaci sve što je pohranjeno u memoriji SIM kartice, imenik i SMS komunikacija”, objasnio je Rizvić.

Kazao je i kako nije uspio otključati telefon optuženog Eseda Džananovića i da nema nalaz za njega, dodavši da je njegov broj bio predmet posebnih istražnih radnji.

“Nismo uspjeli izvući podatke, jer optuženi nije dao pristupne podatke”, naveo je vještak.

Optuženi Džananović je kazao da je, prilikom oduzimanja telefona, dao šifru za mobitel i laptop, te da ga je tužiteljica, dok je bio u pritvoru, pozvala da joj dostavi šifru.

“Ja sam rekao da ću šifru dati u prisustvu mog branioca i više me tužiteljica nije pozvala”, dodao je Džananović.

Amira Zukića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku te Ramiza Karavdića, optužnica tereti za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi sa primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te protuzakonito posredovanje.

U optužnici, podignutoj prije tri godine, navedeno je kako su Zukić i Bibić tokom 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako te Karavdić, koji su pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama “Elektrodistribucije” pri “Elektroprivredi BiH”. Nakon toga su koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića, koji se istom optužnicom tereti za zloupotrebu položaja, realizirana nezakonita zapošljavanja u “Elektroprivredi”.

“Bibić i Zukić su od 1. aprila do 24. augusta 2016. ostvarili niz telefonskih komunikacija, odnosno 188 SMS-ova i niz poziva u kojima su dogovarali zapošljavanja i koristili termin ‘projekat’. Potom su se dogovorili da grupi pridruže osobe koje bi na terenu pronalazili i sklapali dogovore s onima koji bi za zaposlenje dali novac u iznosima od 16.000 do 19.000 maraka i druge neutvrđene iznose”, navedeno je u optužnici.

Ista optužnica Asima Sarajlića i Mirsada Kukića tereti za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, Seida Fazlagića zbog pomoći počinitelju nakon izvršenog kaznenog djela, dok je Zukić optužen i za nedozvoljeno držanje oružja.

Fazlagić je nakon priznanja krivice osuđen na osam mjeseci zatvora, a postupak protiv Kukića je zbog njegovog zdravstvenog stanja razdvojen, te mu se sudi u odvojenom postupku.

Sutkinja Tanja Curović uvažila je tokom današnje glavne rasprave prijedlog Obrane te odredila, zbog poštivanja epidemioloških mjera uvedenih radi sprečavanja širenja koronavirusa, da predočavanje nalaza vještaka traje 30 minuta. Odbrane su zatražile da se suđenje vodi u drugoj sudnici, zbog brojnosti osoba koje prisustvuju ročištu.

Nastavak suđenja će biti naknadno zakazan.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79