Amir Zukić i ostali: Za svjedoka Odbrane će biti pozvan član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović

U nastavku suđenja Amiru Zukiću i šestorici optuženih zbog zloupotreba pri zapošljavanju u javnim preduzećima, održana je statusna konferencija na kojoj su Odbrane iznijele prijedloge za izvođenje svojih materijalnih i nematerijalnih dokaza.

Amir Zukić. Foto: BIRN BiH.

Na samom početku ročišta, tužiteljica Ena Bahtijarević-Alagić je rekla kako Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) nije uspjelo saznati adrese Anesa i Senade Čaušević, koji su trebali svjedočiti na prethodnom ročištu.

“Do početka ovog ročišta Tužilaštvo KS-a nije uspjelo saznati adrese svjedoka, zbog čega nismo mogli iskoristiti ni mehanizam međunarodne pravne pomoći za saslušanje. Zbog toga predlažem da Odbrana krene s prijedlogom izvođenja dokaza”, kazala je tužiteljica, dodavši da će iznošenje dokaza Tužilaštva biti nastavljeno kada uspiju pronaći svjedoke.

Amir Zukić, Safet Bibić, Senad i Nedžad Trako, Ramiz Karavdić, Esed Džananović i Asim Sarajlić su optuženi za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Senka Nožica, advokatica Amira Zukića, za naredno ročište je predložila pozivanje četiri svjedoka, među kojima i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. Tužilaštvo se usprotivilo, ali je Sud uvažio prijedlog Odbrane.

“Mi zovemo sve članove kadrovske komisije zbog provjere da li je naš branjenik bilo kada uticao u kadrovskoj komisiji na izbor čelnih pozicija koje je SDA predlagala. Stranka je uvijek imala svoje prijedloge i mi želimo da vidimo da li je on u konkretnom slučaju imao uticaja na izbor direktora Javnog preduzeća (JP) ‘Elektroprivreda BiH’, što mu se stavlja na teret. Zato zovemo članove opštinskih, kantonalnih i članove komisija predsjedništva stranke da se očituju”, rekla je Nožica.

Drugi advokat prvooptuženog Amira Zukića, Ahmed Žilić je uložio niz dokaza u podnesku koje će izvoditi u nastavku suđenja. Dokazi koji se tiču ubistva konja Amira Zukića, a koji bi bili uloženi kako bi se dokazao pokušaj zastrašivanja, sutkinja Tanja Curović je odbila.

“Ne vidim kako činjenični dokazi mogu uticati na navode iz optužnice”, kazala je Curović.

Dokazi koji se odnose na praćenje članova porodice, supruge i djece Amira Zukića u vrijeme dok je on bio u pritvoru, prihvaćeni su.

“Ja sam te dokaze poslao SIPA-i, OSA-i, MUP-u KS-a i FUP-u. Radi se o fotografijama ljudi koje je uslikalo njegovo dijete dok su ih pratili po buticima. Budući da identitet tih osoba nije identifikovan, mislim da se radi o paralelnom policijsko-obavještajnom sistemu”, rekao je Žilić.

Avokat Sanjin Bandović tražio je da tokom Odbrane svog klijenta Ramiza Karavdića budu priloženi dokazi o njegovom zdravstvenom stanju, uz pozivanje vještaka medicinske struke, što je sutkinja odbila, uz obrazloženje da se tokom suđenja pokazalo da je Karavdić sposoban. Bandović kaže da će u nastavku ročišta izvesti 74 materijalna dokaza, uz saslušanje nekoliko svjedoka, za šta će mu biti potrebno pet radnih dana.

“Tražim od Opštinskog suda Banovići informaciju da li je postojala naredba o pretresu kuće Ramiza Karavdića na području ove opštine, budući da se on tereti za krivično djelo počinjeno na području drugog kantona”, kazao je Bandović, što je sutkinja Curović uvažila.

Nina Karačić, advokatica bivšeg izvršnog direktora “Elektroprivrede BiH” Eseda Džananovića, koji je optužen za nelegalno zapošljavanje osoba u javnim preduzećima, dostavila je email korespondenciju svog klijenta sa svjedocima.

“Navodi se kako je Džananović postupao po nalogu Amira Zukića, kako bi poboljšao svoju poziciju u SDA. Kroz dokumente koje ja prilažem, pokazat ćemo da se takve procedure u komunikaciji koriste i danas, te ćemo na taj način osporiti navode iz optužnice”, objasnila je Karačić.

Suđenje će biti nastavljeno 11. oktobra piše BIRN.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79