Amra Šabić-el-Rejes: Dosta je čekanja sadake sa Zapada

Bio je to dobar dan za demokratiju, dobar dan za Ameriku, ocijenio je predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) u prvom postizbornom obraćanju medijima. Uprkos inflaciji i ekonomskim i socijalnim problemima te predviđanjima uoči izbora, demokrati su postigli odličan rezultat.
Pružili pomoć

Profesorica na Univerzitetu Kolumbija i književnica Amra Šabić-el-Rejes (Rayess) kaže da je preuzimanje Predstavničkog doma od republikanaca posljedica greške američkih vlasti koje su u pandemiji koronavirusa inicirale paket pomoći građanima.

– Štampanje novca kako bi se svakom Amerikancu pružila pomoć izazvalo je inflaciju zbog koje se populacija danas buni. Naravno, i rat s Ukrajinom se ne može pozitivno odraziti na stanje u SAD. U Americi se vode slična politička prepucavanja kao i u BiH, koja zagrijavaju polarizaciju na osnovu identiteta. Takva politika nikad nije izdobrila – kaže Šabić-el-Rejes.

Zabrinuta je zbog radikalizacije i podjela među građanima, a i ranije je upozoravala da može doći do ozbiljnog nasilja izazvanog politikom i ideologijom.

– Mislim da će naredna kampanja i predsjednički izbori ponovo destabilizirati SAD, a time i svijet. Očekujem da bivši predsjednik Donald Tramp (Trump) u narednih nekoliko dana najavi svoju kandidaturu. Mislim da narod u BiH, pa ni političari, ne shvataju ozbiljnost situacije u SAD i generalno na Zapadu – dodaje Šabić-el-Rejes.
Samo čekaju

Dijeli ogorčenje i zabrinutost zbog toga što političari iz BiH, koji su s euforijom dočekali pobjedu Džoa Bajdena, nakon dvije godine njegovog mandata nisu nametnuli ključne teme za budućnost države. Pogrešnim ocjenjuje pokušaje da se odgovornost i krivica za situaciju u BiH adresiraju na SAD i predsjednika Bajdena.

Oni su izabrani da predstavljaju BiH, a “ne da sjede i čekaju sadaku sa Zapada“.

– Ne znam šta rade političari u BiH i do čega im je stalo, ali do budućnosti i prosperiteta običnog naroda i države očigledno nije. Osjetim i vidim koliko je narod kivan i razočaran. Građanima SAD su bitni inflacija, stopa nezaposlenosti, školovanje djece, zdravstvo, zašto bi im bila bitna zemlja koju mnogi ni na mapi ne mogu naći – kaže Šabić-el-Rejes.
Da riješe probleme

– Žalosno je to što politika u BiH čeka da im neko drugi riješi problem, a još žalosnije što su i narod na to naučili kako bi izbjegli svoju odgovornost. Rezultati takve politike ne mogu biti drugačiji dok ne dođe do promjene političkog mentaliteta i dok političari ne shvate da su oni krojači sudbine BiH, da moraju zavrnuti rukave i aktivirati se. Od sadake se preživljava, na njoj se ne gradi budućnost – ističe Šabić-el-Rejes

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79