Analitičari: Ide li BiH putem Jugoslavije, kako tvrdi Dodik?

Član Predsjedništva danas je u intervju za Večernji list dao svoje viđenje posljednjih političkih dešavanja u BiH kao i ključnih sistemskih problema države. Dodik je još jednom BiH usporedio s Jugoslavijom, tvrdeći da je arogantno ponašanje Srba motiviralo druge narode da izađu iz te države, a da se Bošnjaci u BiH danas ponašaju i mnogo gore što dodatno jača želju Srba i Hrvata za separatizmom:

– Oni u svojoj aroganciji čak osporavaju postojanje drugih naroda. Ja preko Izetbegovićeve uvrede Hrvatima da su manjina ne bih prešao, tvrdi Dodik.

Ovo Dodikove poređenje za “Avaz” su prokomentirali Elmir Sadiković, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i Žarko Papić, politički i ekonomski analitičar.
BiH i Jugoslavija

Sadiković smatra da su ovakve Dodikove izjave neutemeljene i da se BiH ni na koji način ne može porediti s Jugoslavijom:

– Poređenje s Jugoslavijom ima smisla samo ako priželjkujete raspad Bosne i Hercegovine i ništa drugo. Jugoslavija je nastala odlukom AVNOJ-a, udruživanjem suverenih država, dakle vještačka država stvorena u specifičnim historijskim okolnostima, nastala voljom vladajuće Komunističke partije. Bosna je država koja egzistira u različitim oblicima 1.000 godina, ističe Sadiković.

Nešto drugačijeg stava je Papić. Iako ističe da se ne slaže s Dodikovim stavom, smatra da se iskustvo Jugoslavije ne smije ignorirati ni kada je u pitanju Bosna i Hercegovina.

– Centralizam koji je Slobodan Milošević pokušavao nasilno nametati u toj državi, doveo je do svojevrsnog ujedinjavanja ostalih naroda koji su se počeli okupljati oko zajedničkog interesa da se država decentralizira, to se u prvom redu odnosi na Hrvate i Slovence. Danas sličan proces u Bosni i Hercegovini imamo kada je u pitanju saradnja SNSD-a i HDZ-a, navodi Papić.

Prema Papiću, insistiranje na unitarizmu od strane bošnjačkih političara, na koje potom slijede ovakve Dodikove zapaljive reakcije i obratno, umjesto da se radi na međusobnom razumijevanju i pokušaju rješavanja problema, samo dodatno produbljuje animozitete u BiH.

– Ovakve zapaljive izjave dio su istog začaranog kruga, gdje bošnjački političari kao hoće građansku državu, a Dodik i Čović im kao ne daju i obratno, Dodik kao hoće otcjepljenje, a bošnjački političari mu kao ne daju, da parafraziram poznatog vojnika s fronta u Sloveniji, ističe Papić.

Dugoročni cilj

Profesor Sadiković pak smatra da se u ovakvim Dodikovim izjavama i opservacijama krije mnogo zloćudnija i dugoročnija politička agenda kada je u pitanju Bosna i Hercegovina.

– Cilj je pritiskom kreirati atmosferu pritisak i stvoriti ona rješenja koja bi bila slična u bivšoj Jugoslaviji i da se po tom osnovu stvore legalne pretpostavke koje bi mogle voditi disoluciji Bosne i Hercegovine. Ja vjerujem da i Dodik i Čović imaju taj koncept dugoročno kao strateški cilj. Stvoriti model na osnovu kojeg će etničke teritorije kao politički subjekti dobiti preduslove da proglase nezavisnost i priključe susjednim državama, upozorava Sadiković.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79