Analytics Expert je otkupio potraživanja naših povjerilaca, nama je odgovaralo da odgodimo plaćanje obaveza

SDPBiH do sada nije isplatio svoj dug prema firmi Analytics Expert iz Hrvatske, kazao nam je predsjenik SDP-a Nermin Nikšić.

– Obaveze su uredno prikazane u bilancama i svim ostalim izvještajima koje su stranke obavezne podnositi na godišnjem nivou. To ste uostalom i sami utvrdili iz izvještaja koji smo podnijeli CIK BiH. Nije bilo nikakvih plaćanja od strane SDP prema navedenoj firmi do sada – kazao je Nikšić za Oslobođenje.

USKOK-ova istraga

Podsjećamo, USKOK je u Hrvatskoj pokrenuo istragu o finansijskim prevarama i pranju novca, a u čijem je središtu upravo firma Analytics Expert, tačnije njen vlasnik Tomislav Pavković. On je, prema dosadašnjim nalazima USKOK-a, zajedno sa svojim partnerom Oliverom Kolobarićem uspostavio čitavu mrežu za prevare i pranje novca. Šema je tekla na sljedeći način: Analyitics Expert, ili neka druga firma koja je bila u vlasništvu ovog dvojca, dostavljali su fiktivne fakture za neobavljene usluge firmama u Hrvatskoj. Nakon što bi dobili novac, vraćali bi ga “u kešu” firmama koje su ga uplatile na njihov račun, uz zadržavanje određenog iznosa kao proviziju za ovu “uslugu”. Tako zarađeni novac Pavković i Kolobarić su ulagali u nakeretnine i tako ga vraćali u legalne tokove.

Na ovaj način, prema procjenama USKOK-a, osumnjičeni u ovoj aferi su na nezakonit način zaradili 20 miliona kuna, odnosno oko pet miliona maraka. Osim toga, budžet Hrvatske je, zbog nezakonitog izbjegavanja plaćanja poreza, oštećen za 11 miliona kuna, odnosno oko tri miliona maraka.

Prema finansijskom izvještaju kojeg je SDPBiH podnio Centralnoj izbornoj komisiji, vrijednost duga kojeg ova stranka ima prema navedenoj firmi iznosi 230.000 maraka. Pitanje je kakav je posao bio u pitanju i da li je Analyitics Expert zaista izvršio taj posao, zbog kojeg mu SDPBiH još uvijek duguje 230.000 KM.

– Oni nisu ništa direktno radili za SDP. Otkupili su potraživanja od onih koji su radili za nas i prema kojima smo imali neizvršenih obaveza. Nama je odgovaralo da te obaveze odgodimo i što kasnije platimo – pojasnio je Nikšić.

“Upumpavanje” novca

Dakle, Analytics Expert je uspio “upumpati” ko znba kako stečeni novac u firme u BiH, otkupivši njihova potraživanja prema SDP-u, ali još uvijek “pranje” nije do kraja završeno, jer SDP nije platio svoj dug.

Međutim, zanimljivo je, nakon što smo provjerili finansijske izvještaje svih stranaka koje su ih podnijeli CIK-u, uočili smo da je Analyitics Expert otkupio samo potraživanja prema SDP-u. Ni u jednom drugom finansijskom izvještaju stranaka u BiH, koje također, imaju neizmirenih obaveza, ime ove hrvatske firme se ne spominje.

S obzirom na istragu koja se vodi u Hrvatskoj, te da je Analyitics Expert već “ubrizgao” svoj novac i u BiH, za nadati se da će i domaći istražni organi pokazati interesovanje za njeno poslovanje u našoj zemlji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79