Andelija o odluci Elektroprivrede: Cijene struje u FBiH neće biti veće od 20 posto

Nakon što su krajem 2021. godine usvojene dopune Zakona o električnoj energiji, kojima je predviđeno da Vlada Federacije BiH reaguje ukoliko bi poskupljenje električne energije bilo veće od 20 posto, ostalo je bilo nekoliko nedoumica.

Naime, između ostalog, nije bilo jasno šta će biti sa kompanijama koje su još u prošloj godini, prije stupanja na snagu dopunjenog zakona, potpisale ugovore sa Elektroprivredom BiH, a koji su predviđali poskupljenje i za oko 300 posto.

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija za Klix.ba pojasnio je na koji način će biti riješeno ovo pitanje.

“Kupci kojima je ugovor o snabdijevanju električnom energijom istekao 31.12.2021. godine, a prihvatili su ponudu za snabdijevanje za 2022. godinu, obračun utrošene električne energije za period 1.1.2022. – 6.1.2022. godine vršit će se po cijenama iz prihvaćene ponude, dok će se obračun utrošene električne energije od 7.1.2022. godine vršiti u skladu sa Odlukom Vlade FBIH”, kazao nam je Andelija.

Istakao je Andelija i i kako su organi JP Elektroprivreda BiH donijeli Odluku koja definiše način provođenja dopunjenog Zakona, te da će svi kupci koji se obrate ovom preduzeću za ponudu za snabdijevanje za 2022. godinu dobiti ponudu u skladu sa Odlukom Vlade FBiH.

“Za period do zaključenja ugovora o snabdijevanju za 2022. godinu, obračun utrošene električne energije će se vršiti u skladu sa Zakonom o električnoj energiji u FBiH, Općim uslovima i Pravilnikom o snabdijevanju električnom energijom”, odgovorio je na pitanje na koji način će biti regulisano plaćanje za privrednike koji još uvijek nisu potpisali ugovor za ovu godinu.

I ranije su iz Elektroprivrede BiH isticali kako će ova izmjena Zakona dovesti preduzeće u značajnu dubiozu. Andelija za Klix.ba kaže kako će jasni pokazatelji posljedica prvođenja odluke o ograničavanju cijena biti vidljivi u narednom periodu.

“Elektroprivreda BiH će vršiti detaljnu analizu efekata primjene ovog modela o čemu će kvartalno informisati Vladu FBiH i Nadzorni odbor. Izmjena Zakona je odustajanje od Ugovora o osnivanju energetske zajednice Jugoistočne Evrope. Nažalost, u narednom periodu moraćemo zatražiti saglasnost Parlamenta FBiH za odustajanje od još jednog Ugovora i to Ugovora o smanjenju emisija stakleničkih plinova i nastaviti proizvodnju iz Bloka 4 u TE Tuzla i Bloka 5 u TE Kakanj kako bi na regionalnom tržištu pokušali smanjiti negativne efekte izmjene Zakona o električnoj energiji u FBiH”, zaključio je Andelija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79