Andrej Plenković opravdao hrvatsko “ne” u vezi s rezolucijom o Gazi

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovo se osvrnuo na hrvatsko “ne” u vezi s rezolucijom o Gazi, kojom se poziva na trenutno, trajno i održivo humanitarno primirje koje vodi do prekida neprijateljstava.

Naime, Plenković je jučer prilikom predstavljanja izvješća o održanim sastancima Evropskog vijeća od aprila do novembra, poručio kako je jedan od najiskusnijih i utjecajnijih članova Evropskog vijeća.

“Imate predsjednika Vlade koji je jedan od iskusnijih, a neću reći previše, jedan od utjecajnijih članova Evropskog vijeća”, istaknuo je Plenković polemizirajući sa Dalijom Orešković.

Kazao je da se na sastancima Evropskog vijeća raspravljalo o ruskoj agresiji na Ukrajinu, nezakonitim migracijama, perspektivi proširenja Evropske Unije i ratu Izraela i Hamasa, zbog čega je ponovo komentarisao hrvatsko “ne” u vezi rezolucije u Gazi.

Poručio je kako se ne spominje teroristički napad Hamasa iako je riječ o “temeljnom događaju” koji je pokrenuo trenutni rat. Smatra da to podsjeća na rezolucije za vrijeme Domovinskog rata kada je Hrvatska, kako kaže “doživljavala rezolucije u kojima se nije htjelo priznati ko je ko”.

“Stoga je stvar principa i hrvatskog iskustva biti protiv takve rezolucije. Najgore je biti suzdržan. Mi smo imali dilemu ili biti za ili biti protiv. Suzdržan biti po ovakvoj stvari je najgore”, tvrdi Plenković.

Podsjećamo i da je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović istaknuo da je Hrvatska trebala ostati suzdržana, te da je odluka donesena bez konsultacije sa njim.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79