Regija Srbija Angela Merkel danas u posjeti Srbiji, planiran sastanak sa Vučićem

Angela Merkel danas u posjeti Srbiji, planiran sastanak sa Vučićem

Bez obzira na tu činjenicu, njen boravak u Beogradu i razgovori koje će imati, snažan signal su da Srbija i zapadni Balkan ostaju visoko na agendi Njemačke.

Vučić je do sada više puta izrazio zahvalnost Merkelovoj za sve što je činila za Srbiju tokom njenog boravka na toj funkciji.

Merkel je, rekao je više puta Vučić, mnogo učinila za Srbiju, posebno na polju njemačkih investicija.

Kancelarka Merkel, koja poslije Beograda ide u Tiranu gdje će se sastati sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana, će u Beogradu boraviti najduže i za to vrijeme će imati niz sastanaka.

Planirani razgovori iza ‘zatvorenih vrata’

Ona će na beogradski aerodrom “Nikola Tesla” stići iza 16:00 sati, gdje će joj biti priređen doček.

Prvi sastanak kancelarke Merkel i predsjednika Vučića planiran je odmah po njenom dolasku i svečanom dočeku, koji će biti priređen ispred Palate Srbije.

Oni će razgovarati iza zatvorenih vrata u četiri oka, a nakon toga najavljene su izjave za medije.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Srbije je rekao i da je sa Merkel uvijek imao “otvorene razgovore”, bez obzira o čemu su razgovarali, da je sretan zbog njene posjete, bez obzira šta će čuti od nje neposredno pred okončanje svog mandata.

“Nikada neću zaboraviti podršku koju nam je dala 2015. godine, kao i kada su nam Hrvati uvodili sankcije zbog migranata i što je podsticala investicije. Njeni ministri rade na dovođenju investitora, a toga ne bi bilo da nije nje”, rekao je Vučić.

U fokusu razgovora bilateralni odnosi

Ranije je portparolka njemačke vlade Martina Fitz najavila je da će u fokusu razgovora Merkel i Vučića biti bilateralni odnosi, ekonomsko-politički odnosi i pitanja evropske perspektive.

Većina analitičara očekuju da će Merkel u Beograd doći bez novih poruka, insistirajući prije svega na saradnji na Zapadnom Balkanu.

Pretpostavlja se ipak da će se u razgovoru sa Vučićem naći i pitanje nastavka dijaloga Beograda i Prištine, stanja u Bosni i Hercegovini, naročito u kontekstu imenovanja njemačkog diplomate Christiana Schmidta za visokog predstavnika.

Posljednji put kancelarka Merkel posjetila je Beograd jula 2015. godine, kada joj je domaćin bio Vučić, ali tada u funkciji predsjednika Vlade Srbije, piše AlJezeera

Njemačku kancelarku, trase kojima će prolaziti, mjesta sastanka sa Vučićem i vilu u kojoj će prespavati obezbjeđivaće čak 3.000 policajaca.

Biće angažovane i specijalne antiterorističke jedinice, kao i snajperske jedinice koje će s okolnih krovova motriti na situaciju. Od građana će biti traženo da drže zatvorene prozore na ruti prolaska njemačke kancelarke, a šahtovi na trasi su već zavareni.

Očekuje se da liije gradskog prevoza funkcionišu vanrdno u vrijeme dolaska Merkelove, ali detalji tih promena biće naknadno objavljeni. Mjere bezbjednosti će biti iste kao kada su Srbiju posećivali predsjednik Rusije Vladimir Putin, ili Džozef Bajden, tada sa mjesta potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Blic.

Angela Merkel stiže u Beograd sutra u 16 časova, a u protokolu je predviđena svečana večera i razgovor u četiri oka sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Ona će prespavati u Beogradu, a potom odlazi u Tiranu, na sastanak sa predsjednicima Vlada zemalja regiona.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79