ANKETA: Ko je krivac za proklizavanje – automobil, vozač ili gume?

Snijegom pokrivene, skliske ceste su naravno uobičajena pojava u ovo doba godine.

Saobračajnice mogu biti veoma klizave, što značajno produžuje put kočenja. No ponekad čak ni laganom vožnjom nećete izbjeći opasnu situaciju. Naravno govorimo o extremnim uslovima, u kojima se ni relativno mlad automobil sa ispravnim gumama ne može nositi sa klizavom cestom.

Ovaj incident je savršen primjer gdje je vozač bavarskog SUV-a proklizao u krivini. Nisu mu pomogle ni dobre gume ni pogon na sve točkove. Kao što vidimo na snimci, brzina je također bila niska, samo što je ovaj dio ceste bilo previše klizav.

Kada se BMW okrenuo na cesti, zauzeo obje trake i počeo bločno klizati, vozač na suprotnoj strani nije čekao sudar već je zakočio, prebacio u rikverc i krenuto unatrag. Srećom iza njega nije bilo nikoga i nije morao čekati reakcije drugih vozača.

Na kraju balade se automobil težak dvije tone zaustavio i nije bilo sudara. Da su se oba vozila kretala većom brzinom, ne bi bilo vremena za izbjegavanje kontakta. Znači, ako primjetite da je cesta zaleđena ili prekrivena snijegom, podignite nogu s gasa kako biste smanjili rizik od mogućeg sudara.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79