Anketa: Koliko je BiH ‘mirna’ zemlja?

Island je bio najmirnija zemlja u 2020. u svijetu po podacima objavljenim u istraživanju “Global Peace Index”, što je pozicija koju drži od 2008., a slijede ga Novi Zeland, Danska, Portugal i Slovenija.

Globalni mir pogoršan je devetu godinu zaredom, ove godine za 0,07 posto. Međutim, to je drugo najmanje pogoršanje zabilježeno u dosadašnjim istraživanjima. Afganistan je i dalje najmanje mirna država na svijetu.

Nadalje, u ovogodišnjem izvještaju osam od deset najmirnijih zemalja svijeta nalazi se u Europi, što taj kontinent čini najmirnijom regijom na svijetu. Bosna i Hercegovina zauzela je 72. mjesto, što je napredak od dva mjesta u odnosu na prethodno istraživanje. O

d zemalja regije najbolje je rangirana Hrvatska na 17. mjestu, Srbija je na 44., a Crna Gora na 51.

Indeks ocjenjuje zemlje na osnovu tri aspekta: društvene sigurnosti, tekućih domaćih i međunarodnih sukoba i nivoa militarizacije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79