ANKETA: Opozicija bira, Jelena Trivić ili Draško Stanivuković?

Da li će poslanica PDP Jelena Trivić imati bezrezervnu podršku svih opozicionih partija ili će njena kandidatura još više podijeliti opoziciju – tema je o kojoj se raspravlja u javnosti nakon što je Predsjedništvo PDP u utorak zvanično obznanilo da će ona biti kandidat te partije za jednu od inokosnih funkcija na narednim izborima.

Lideri opozicionih partija SDS, DNS i SPS, jedinstvenog su stava da kandidatura Trivićeve za njih nije bila nikakvo iznenađenje, ali o podršci imaju drugačije stavove.

Predsjednik DNS, Nenad Nešić ističe da je legitimno pravo PDP, kao samostalnog političkog subjekta, da ima svoje kandidate za opšte izbore 2022. godine, ali da to ne obavezuje njegovu stranku da im pruži podršku.

Nešić ističe da ga je predsjednik PDP, Branislav Borenović nazvao u utorak, prije nego su javno obznanili da će Jelena Trivić biti njihov kandidat za jednu od dvije inokosne funkcije, i rekao mu da će predstaviti svog kandidata.

– Smatram da je to bilo vrlo korektno od kolege Borenovića. Međutim, volio bih i smatram da bi bila mnogo veća i jača poruka da je komplet opozicija stala iza kandidata i da smo ga zajedno predstavili – ističe Nešić za Srpskainfo.

On dodaje da DNS trenutno nema nikakvu obavezu da podrži Jelenu Trivić za bilo koju inokosnu funkciju. U DNS su, međutim, kako ističe Nešić, spremni da razgovaraju sa ostalim liderima opozicije i dogovaraju se za predstojeće izbore.

– DNS je otvoren za saradnju je smatramo da su Republici Srpskoj neophodne promjene. Svi koji žele promjene u Srpskoj i rušenje ovog nenarodnog i nakaradnog režima Milorada Dodika moraju biti spremni za dogovore, ustupke i sve ono što će donijeti bolji život građanima Republike Srpske – ističe Nešić.

On kaže da DNS u ovom momentu, ne samo da nema obavezu da pruži podršku Jeleni Trivić, već nema obavezu ni prema bilo kome drugom.

Nešić ističe da će DNS do kraja januara održati sjednicu Predsjedništva stranke i Glavnog odbora, na kojoj će donijeti konačan stav o tome kako će dalje postupati vezano za predstojeće izbore.

– Do tog trenutka naša su vrata otvorena i ruka pružena prema svima iz opozicije. Naše brojeve telefona znaju i znaju našu adresu. Imaju kandidata i ako im je potrebna naša pomoć neka dođu da razgovaramo – poručio je Nešić.

Predsjednik SDS, Mirko Šarović, takođe, nije iznenađen prijedlogom PDP da Trivićeva bude njihov kandidat za jednu od dvije inokosne funkcije. On nije želeo da otkriva da li SDS već ima ime svog kandidata za drugu funkciju.

Šarović ističe da će se sa PDP dogovoriti na koju od dvije funkcije će čiji kandidat biti predložen, odnosno da li će Trivićeva biti kandidat za predsjednicu ili člana Predsjedništva.

– Ne sumnjam da ćemo postići dogovor. Jelena je istaknuti narodni poslanik koji daje nesebičan doprinos u borbi protiv režima. Ne sumnjam da će njeno znanje i sposobnost doći do izražaja i u periodu izbora – naveo je Šarović.

Predsjednik SPS, Goran Selak ističe da je od ranije poznat stav te stranke da će podržati najbolje kandidate i najkvalitetnije kadrove, koji mogu da donesu pobjedu na izborima 2022. godine.

– Jeleni Trivić je, svakako, mjesto u najužem izboru, i njena kandidatura nije nikakvo iznenađenje – ističe Selak.

Na pitanje da li je PDP preuranjeno izašao sa imenom kandidata za izbore, Selak ističe da nije preuranjeno ni za zajedničke kandidate, kao ni za usaglašavanje politika i zajedničkih ciljeva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79