ANKETA: Podržavate li lockdown preko vikenda u Kantonu Sarajevo?

U anketi portala Klix.ba odgovorite da li podržavate novu odluku o zatvaranju Kantona Sarajevo preko vikenda.

Lockdown u KS: Zatvaramo Kanton Sarajevo od petka u 20 sati do ponedjeljka u 6 sati!

Premijer Edin Forto večeras je potvrdio informaciju da će zbog pogoršane epidemiološke situacije Kanton Sarajevo biti zatvoren od petka u 20 sati do ponedjeljka u 7 ujutro.

Ovo podrazumijeva zatvaranje svih poslovni subjekata osim apoteka, benzinskih pumpi i objekata koji prodaju hranu i piće.

Također, tokom lockdowna radit će i sredstva javnog prijevoza. Građani će se u tom periodu moći kretati, ali tržni centri i ugostiteljski objekti neće raditi.

Premijer Forto je u obraćanju javnosti putem zvaničnog naloga Vlade Kantona Sarajevo objasnio i razloge uvođenja ovakve mjere.

“Prvo, novi soj koronavirusa koji je trenutno u KS puno agresivniji i brže razvija teške kliničke slike. Kapaciteti bolnica su popunjeni i ako se ovakav rast nastavi zdravstveni sistem neće moći zbrinjavati ni one sa lakšom kliničkom slikom”, rekao je Forto.

Podsjetimo, u Bosni i Hercegovini je od početka pandemije (mart, 2020) do danas koronavirusom zaraženo gotovo 138 hiljada ljudi, od čega je oko 5.300 preminulo od posljedica oboljenja COVID-19, a gotovo 119 hiljada se oporavilo.

Zatvaranje Sarajeva: Radit će samo apoteke, prodavnice hrane i benzinske pumpe


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79