ANKETA: Šta očekujete od presude ratnom zločincu Ratku Mladiću?

Ratko Mladić je 2017. godine prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Na tu presudu žalili su se odbrana i tužilaštvo. Danas se izriče pravosnažna presudu ovom ratnom zločincu.

Pitali smo građane Sarajeva šta oni očekuju od danšnje presude.

– Ono što bi ja željela, to se možda i neće dogoditi. Ali ako je bože pravde, kako kažu oni, onda bi on trebao ostati tamo gdje jest.

– Bilo koja kazna mala je, za ono šta je on uradio. Sve manje od doživotne kazne je grijeh.

– U najmanju ruku da potvrde staru presudu, ali i da razmotre i pitanje genocida u drugim općinama. Nadam se da će ako postoji pravda i to uključiti.

– Bojim se da ga ne oslobode, svašta se može dogoditi.

– To je jedan od ratnih zločinaca koji je nezaboravan za Srebrenicu, i neka mu se one riječi vrate što je rekao “Evo poklanjam vam Srebrenicu”, srpskim dobrovoljcima i vojsci. Tako da to je za mene ratni zločinac.

– Očekujem da će se priznati genocid u svim općinama kojima je bio.

– Vrlo sam sumnjičava. Svašta se može desiti. Vrlo sam zabrinuta.

– Nadam se pravdi i želim mu jako dug život.

Pogledajte šta su još poručile Sarajlije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79