Anketa: Treba li nastavu vratiti u školske klupe?

Ova mogućnost odnosi se na učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo

“Pošto je u Kantonu Sarajevo posljednjih dana primjetan pad novozaraženih od koronavirusa, u Kriznom štabu Ministarstva zdravstva KS-a vjerovatno će biti razmatrana mogućnost da sa početkom drugog polugodišta učenici završnih razreda osnovne i završnih razreda srednje škole nastavu redovno pohađaju u školama”, kaže za Oslobođenje epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo KS-a dr. Emina Kurtagić-Pepić i dodaje da će takav prijedlog i preporuka biti predočeni Štabu.

– Imamo još desetak dana do kraja zimskog raspusta, vidjećemo kakva će situacija biti. Ako bude pokazivala trend pada, kao što je sada slučaj, eventualno bi to bilo novo, do šestog razreda – sedmica klasičan način i sedmica online, naglasila je dr. Kurtagić-Pepić.
image

Uskoro počinje drugo polugodište

Govoreći o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, istakla je da je broj novozaraženih u padu, nakon skoka koji je bio u decembru. Situacija se prati, uvele su se oštrije mjere, građani ih se pridržavaju.

– Nije bilo velikog skoka, očekivali smo skok oko novogodišnjih praznika. Pratimo situaciju, uveliko se pravi plan imunizacije, najprije zdravstvenih radnika, potom korisnika i uposlenika staračkih domova, ovisno koliki kontingent vakcina dođe. Frižideri za ultrahladni lanac čuvanja vakcina su stigli, UNICEF ih je nabavio. Obezbijeđen je taj hladni lanac i sada su na potezu institucije za nabavku vakcina, kaže dr. Kurtagić-Pepić za Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79