ANKETA: Treba li zabraniti nargile?

Pitali smo sarajevsku omladinu šta misli o zabrani nargile na javnim mjestima, pogledajte njihove odgovore.

Austrija je prošle sedmice uvela zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima. Zakon koji, pored cigareta, pokriva i nargile i elektronske cigarete, predviđa kazne do 1.000 eura za konzumente, te do 10.000 za vlasnike prostora.

Put uvođenju ovog zakona “popločao” je pad vlade u kojoj je bila stranka Heinza-Christiana Strachea, a koja se protivila volji 880.000 potpisnika peticije protiv duhanskog dima te odbijala provesti ovaj zakon.

Austrijski doktori i pacijenti pozdravili su ovu odluku nazvavši je “novim dobom za zdravlje u Austriji”, ali zabrana još nije konačna jer su vlasnici stotina nargila-barova zatražili od ustavnog suda izuzeće.

06.01.2014., Istanbul – Najveci grad u Turskoj i nekadasnja prijestolnica Istocnog Rimskog Carstva, smjesten je na idealnom polozaju Bosporskog tjesnaca izmedju Europe i Azije. Kulturna raznolikost, povijest Istanbula, mnostvo dzamija, Veliki Baazar, ukusna hrana samo su neki od brojnih razloga za posjet ovom gradu.
Photo: Filip Brala/PIXSELL

Doktori u Bosni i Hercegovini slažu se sa austrijskim kolegama o štetnosti nargile. Prof. dr. Zehra Dizdarević, alergolog i pulmolog, kazala je za Oslobođenje da je nargila opasna za ljudsko zdravlje, posebno zbog činjenice da niko ne zna njen sastav.

Alarmantno je i što djeca u osmogodišnjoj školi puše nargilu.

“U razgovoru sa tim mladim ljudima nijedan nije rekao da nargilu uzima kratki period, da je uzima pola sata, nego je svi oni uzimaju duže. Kada dođu na ljekarski pregled, prvo je primjetan bronhitis, zatim vlažna pluća, jak iskašljaj, pregled može trajati i sat, nakon čega ljekari uključuju terapiju”, kazala je doktorica Dizdarević za Fokus

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH ukazuju na alarmantno stanje u FBiH zbog otvaranja nargila barova i konzumiranja nargile gdje su konzumenti sve više maloljetne osobe. Pomoćnik ravnatelja za stručne poslove prof. dr. Aida Ramić-Ćatak kaže kako je situacija specifična jer zakonska regulativa o konzumiranju duhana i ostalih duhanskih prerađevina, među kojima i nargile, još nije donesena.

U parlamentarnu proceduru su poslana dva federalna zakona i na tome se ostalo. U Udruženju nargila barova FBiH nisu zadovoljni zakonskim rješenjem i u formi nacrta jer on, kako kažu, zabranjuje nargilu kao osnovno sredstvo za rad. Pitali smo sarajevsku omladinu šta misli o zabrani nargile na javnim mjestima, u nastavku pogledajte njihove odgovore.

 

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79