ANKETA: Žele li se bh. građani vakcinisati protiv koronavirusa?

Brojni pak jedva čekaju priliku za vakcinaciju, dok neki ne vjeruju modernim farmaceutskim industrijama.

Ministarstvo civilnih poslova BiH danas je potvrdilo da prve doze vakcina protiv koronavirusa proizvođača “Pfizera” i “BioNTecha”, njih 23.400, stiže sredinom februara.

Prošetali smo Sarajevom i Goraždem i evo šta kažu stanovnici ovih gradova prenosi Hayat

Dr. Rifat Rijad Zaid, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH, iz kojeg su, podsjetimo, na nadležne vršili snažan pritisak da otpočnu direktne nabavke s proizvođačima vakcina, za “Avaz” je prokomentirao informaciju o dolasku vakcina u našu državu.

– Te doze vakcina, uopće, nisu dovoljne. Ako govorimo o 23.000 doza “BioNTechove“ vakcine, to je otprilike za 11.000 ljudi, a, evo, da uzmemo najbolji slučaj 259.000 to je za otprilike za 125.000 ljudi. Samo u Federaciji BiH ima 38.000 zdravstvenih radnika u javnom sektoru, a ako želimo iole unormaliti trenutnu situaciju u cijeloj BiH, onda moramo vakcinisati ne samo zdravstvene radnike, već i policiju, sve prioritetne struke i zanimanja, javne službe, pa, naravno i novinare. No, prije svega, u vrhu prioriteta nam moraju biti starije osobe, jer je kod njih najveća smrtnost – upozorio je dr. Zaid.

Naše vlasti se hvale da za 15 dana dolazi prvih 23.400 doza vakcina, a Srbija već vakcinisala pola miliona stanovnika


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79