Annalena Baerbock: “Dodikova politika neće proći bez posljedica”

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke, koje vodi Analena Berbok (Annalena Baerbock), kazala je kako EU mora poslati jasan signal protiv Dodikovih pokušaja secesije te da njegova destruktivna politika neće proći bez posljedica.

S tim u vezi, njen portparol je kazao kako Njemačka neće sarađivati s entitetom koji aktivno radi na uništenju BiH te su najavili da se i na nivou EU zalažu za drugačiju raspodjelu sredstava koja su namijenjena BiH.

Stranka Zelenih, koja je sada u Njemačkoj vladajuća zajedno s liberalima i SPD-om, poznata je po vrlo oštrom stavu prema ruskom režimu Vladimira Putina te se moglo očekivati da će nova njemačka vlast zauzeti puno oštriji stav i prema secesionističkim i rušilačkim politikama Milorada Dodika, kao isturenog ruskog saveznika.

Nova njemačka ministrica Berbok, čija je stranka vrlo naklonjena Bosni i Hercegovini, od prvog dana jasno daje do znanja da će imati mnogo oštriji odnos prema onima koji pokušavaju narušavati stabilnost u BiH te da će poduzeti konkretne mjere za njihovo sankcioniranje.

Analena Šarlot Alma Berbok (Charlotte) rođena je 15. decembra 1980. godine u Hanoveru. Bila je partijski kandidat za kancelara na saveznim izborima 2021. godine, što ju je učinilo prvim takvim kandidatom za Zelene i, poslije Angele Merkel, tek drugom ženom koju je velika njemačka politička partija nominirala za kancelara.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79