Apel Bošnjaka iz potresom pogođene Albanije upućen Bosni i Hercegovini

Počasni konzul Bosne i Hercegovine u Albaniji Fikret Klarić (Kllari) izjavio je za Radiosarajvo.ba da je u snažnom potresu koji je jutros pogodio Albaniju pričinjena velika šteta na imovini Bošnjaka koji žive u pogođenom dijelu te zemlje. Uništene su desetine kuća.

Podsjetimo, dva snažna zemljotresa jačine 6,2 i 6,5 stepeni po Richteru, u razmaku od tri sata, pogodila su Albaniju, a jačina potresa koja se osjetila i u Bosni i Hercegovini uznemirila je građane naše zemlje. Najmanje šest osoba je poginulo, a više stotina je povrijeđenih.

Klarić je potvrdio ranije informacije da među poginulim i povrijeđenim nema Bošnjaka, odnosno građana Bosne i Hercegovine, piše Radiosarajevo.

Inače, u Albaniji živi oko 10.000 Bošnjaka, a u općini Šijah (Shijak) oko 7.500.

“U zemljotresu je pričinjena šteta na kućama. Kuće su srušene i ne može se živjeti u njima. Ispucale su tako da u njima nije sigurno boraviti. Imamo između 70 d 80 kuća u takvom stanju. Hvala Bogu niko nije poginuo, niti je povrijeđen prema informacijama koje sam dobio. Štete ima, ali šteta se može otkloniti, a glava na ramenu ne može se nadoknaditi”, rekao je Klarić.

Klarić je uputio apel Bosni i Hercegovini za pomoć Bošnjacima u Albaniji pogođenim potresom.

“Ulazimo u zimu, montažne, odnosno drvene kuće, to bi bilo nešto što bi nam najviše pomoglo u ovom trenutku. Naravno, ukoliko postoji mogućnost da se iste dopreme na ove prostore. Ako je nekakva pomoć moguća u ovom trenutku, ona bi sigurno bila dobrodošla”, istakao je Klarić.

Malo je poznato da su nakon velikih poplava u maju 2014. godine, Bošnjaci Albanije sakupili čak 50.000 dolara pomoći i dopremili je šleperima u Bosnu i Hercegovinu, i ovo je trenutak da domovina njihovih predaka, koji su ove prostore napustili prije 140 godina, priskoči i njima u pomoć, u mjeri u kojoj to može.

Bošnjaci Albanije su ponosni i radišni ljudi, uglavnom porijeklom iz Hercegovine, i oni ne žele da se ovakav apel pogrešno shvati, ali su sretni kada čuju da neko u Bosni i Hercegovini misli i na njih.

Osim u Draču, Bošnjaci danas žive u okolnim općinama Šijah (Shijak), Džavzotaj i Sukht, odnosno selima Kodžaz (Koxhas) i Borku (Borake).

Također, Bošnjaka ima u Firi na jugu Albanije nedaleko od Valone, te u Kavaji, Tirani i još nekim gradovima.

Ovo je vrlo vrijedan dio albanskog društva. Uspjeli su se integrirati u društvene tokove ove države, ali i, uprkos tome što 140 godina žive van domovine, sačuvati svoj identitet, jezik, kulturu, običaje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79