Apel institucijama: “Hitno preduzeti korake i zaustaviti odlaske iz BiH”

Ekonomski analitičar Admir Čavalić, apel uputio nadležnima institaucijama na višim nivoima vlasti da tren iseljavanja mora biti zaustavljen jer je to trenutno gorući problem po BiH u ekonomskom smislu.

Koliko je nužno poduzeti korake i zaustaviti odlaske iz BiH, na šta Čavalić poziva sve u vlasti, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH u kojima je jasno navedeno da je za tri mjeseca zemlju napustilo više od 5.000 ljudi, koji su dobili posao u samo dvije strane države.

“Radno sposobno stanovništvo, većinom mladi, posao su pronašli u Sloveniji i Njemačkoj. Brojke ne lažu. U Sloveniju je do kraja marta ove godine otišlo 4.886 radnika, što je za 1.805 više nego u istom periodu lani. Kada je riječ o Njemačkoj, Agencija ima podatke zaključno sa krajem aprila, a prema tim brojkama u tu zemlju otišla su da rade 162 medicinara, što je 19 više u odnosu na isti period godinu ranije. To znači da je za prvi kvartal ove godine zemlju napustilo 5.048 radnika i otišlo na posao u dvije zemlje, što je 1.682 lica u prosjeku mjesečno”, ističe Čavalić I pojašnjava da se u potencijalu ne gubi samo radnik, već i poduzetnik, inovator, intelektualac i slično, tj. pojedinci koji mogu podržati eksponencijalni rast.

“Vjerujem da će domaći poslodavci na kojima je veliki pritisak reagovati na nekoliko načina, kroz povećanje plata, robotizacijom, naročito u proizvodnji, te lobiranjem da se olakša uvoz radne snage. Paradoskalno je da je danas lakše raditi u Njemačkoj nego li u BiH, posmatrano iz pozicije ino radnika” naglasio je Čavalić.

Ekonomski analitičar upozorio je na evidentni poremećaj tržištima rada širom svijeta.

Ušli smo, kaže, u novu paradigmu rada, što podrazumijeva naglasak na rad od kuće i manje vremena za rad, više za dokolicu. To je posebno izazovno za proizvodne djelatnosti, ali i sve ostale koje su radno intenzivne. “Dvije su alternative – robotizacija ili uvoz radne snage. Upravo zadnja alternativa determinira veću potražnju za bosanskohercegovačkim radnicima vani, što opet naglašava probleme na domaćem tržištu rada”, pojasnio je Čavalić zaključivši da BiH ne smije dozvoliti da postane zemlja staraca i sirotinje.

Prema procjeni Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine samo u ovoj godini državu bi moglo napustiti 350 hiljada ljudi. Saveza najviše odlaze kvalifikovani majstori zaposleni u oblasti građevinarstva, prerade i obrade metala, ali i saobraćaja. Također, povećanim intezitetom odlazi zdravstveni kadar.

“Imajući u vidu izazove sa kojima se susreće Bosna i Hercegovina, koji se prvenstveno ogledaju u ekonomskim turbulencijama gdje ne postoji jasna vizija niti strategija na državnom, ali ni na entiteskim nivoima kako obuzdati svakodnevna enormna poskupljenja, zatim, svakodnevna politička prepucavanja i napetosti kojim se ugrožava sigurnost radnika i njihovihe porodice, te činjenice da Evropska unija nakon smirivanja pandemije od COVID-19 ponovo otvara tržište rada, pretpostavljamo da bi u ovoj godini broj građana koji će napustiti Bosnu i Hercegovinu mogao biti znatno veći, čak i udvostručen od broja građana koji su napustili našu zemlju prošle godine, što bi bilo oko 340.000 i ravno katastofi”, istakao je za BUKU Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata

Ovakva situacija se može, kaže, riješiti na samo jedan način- da predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, kako na državnom, tako i na entitetskim nivoima, donesu jasne i konkretne mjere, te ponude radnicima bolje uslove rada, sigurnost i nadu da će se na ovim prostorma u narednom periodu bar približno cijeniti i vrednovati rad na način kako se on cijeni i vrednuje u zapadnim zemljama. Kao prvi konkretan korak Savez samostalnih sindikata BiH vidi u donošenju Zakona o minimalnoj plati po kome bi minimalana plata u Federaciji BiH bila 1000 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79