Apel Refika Lende: Poslao zahtjev Parlamentu FBiH za usvajanje amandmana na Ustav

Refik Lendo, potpredsjednik Federacije BiH, uputio je apel Parlamentu FBiH da ispuni svoju obavezu i usvoji amandman na Ustav, ističući važnost demokratskih procesa i poštivanja ustavnog poretka.

U svom javnom saopćenju, Lendo je naglasio da je predstavnička demokratija temelj za donošenje odluka i usvajanje pravnih propisa u državi.

U skladu s odlukom visokog predstavnika, amandman na Ustav FBiH trebao bi stupiti na snagu 1. maja 2024. godine, osim ako Parlament do tada ne usvoji vlastiti amandman koji bi osigurao efikasno funkcionisanje vlasti u Federaciji.

Lendo ističe da je neophodno da Parlament Federacije preduzme korake kako bi usvojio amandman, ali do sada nije poduzeo nikakve mjere u tom smjeru.

Prethodno, Predstavnički dom je usvojio zaključak kojim se Ustavna komisija obavezuje da pripremi amandman na Ustav FBiH, ali ova obaveza nije izvršena. Lendo apeluje na Ustavnu komisiju da ispuni svoju obavezu i uputi amandman na Ustav Federacije u proceduru kako bi bio razmatran i usvojen u Parlamentu FBiH.

Nedopustivo je, kako ističe Lendo, da izabrani predstavnici građana i Ustavna komisija ne preduzimaju ništa kako bi zaštitili prava i interese Federacije i njenih građana, te da čekaju da stupi na snagu amandman donesen od strane visokog predstavnika. Služba za odnose s javnošću potpredsjednika FBiH Refika Lende saopćila je ove poruke javnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79