Apel stanovništvu da ne pali vatru na otvorenom: Kazne su do 1.000 KM

Apel stanovništvu da ne pali vatru na otvorenom: Kazne su do 1.000 KM


Republička uprava civilne zaštite apeluje da svi građani, a posebno na području Hercegovine, ne pale vatru na otvorenom, s obzirom na to da je povećan broj požara u BiH.

Iz Civilne zaštite RS napominju da višednevne vreline i u Republici Srpskoj stvaraju uslove za lako pojavljivanje plamena i apeluju da stanovništvo poveća nadzor nad sredstvima kojima rukuje kako bi se izbjegla pojava požara i smanjio njihov broj.

“Zato apelujemo, molimo, upozoravamo građane da vode računa o svemu što može izazvati požar i njegovo širenje. Vatru ne palite, a pogotovo je ne ostavljajte bez nadzora”, poručuju iz Republičke uprave civilne zaštite.

U saopštenju se napominje da Zakon o zaštiti od požara Republike Srpske zabranjuje paljenje korova i drugih poljoprivrednih otpada bez prethodnog obavještenja vatrogasno – spasilačke jedinice i nalaže preduzimanje neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre.

Ovaj zakon predviđa i sankcionisanje onih koji ne postupaju u skladu sa njim, te je predviđena novčana kazna od 100 KM do 1.000 KM.

Građani, ukoliko uoče požar, o tome odmah treba da obavijeste vatrogasce na broj 123 ili operativno–komunikacijski centar civilne zaštite na besplatni broj 121.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija