Foto: Faktor
Apelacija državnih zastupnika Ustavnom sudu BiH o obrazovnom programu RS

Apelacija državnih zastupnika Ustavnom sudu BiH o obrazovnom programu RS


Državni delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH potpisat će apelaciju upućenu Ustavnom sudu BiH povodom nastavnog programa RS Zastupnici su najavili da će podnijeti zahtjev za provjeru ustavnosti Pravilnika (član 16) o obrazovnom programu.

Delegati iz redova SDA, DF-a i NES-a u državnom parlamentu Bosne i Hercegovine planiraju iduće sedmice zvanično poslati zahtjev Ustavnom sudu za provjeru ustavnosti obrazovnih planova u Republici Srpskoj. Ti planovi obuhvaćaju učenje o osnivanju RS-a te promovisanje Radovana Karadžića i Ratka Mladića kao heroja, što je potvrđeno izvještajima za Faktor.

U ponedjeljak će apelaciju Ustavnom sudu BiH potpisati osam delegata SDA, a očekuje se da će im se pridružiti i zastupnici DF-a i NES-a.

“Provjerit ćemo ko je još voljan pridružiti se”, izjavili su iz Kluba SDA.

Naglasili su kako planiraju podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti Pravilnika (član 16) o edukativnom planu i programu u osnovnim školama entiteta RS, uključujući priloge koji, prema njihovom mišljenju, krše Ustav BiH.

SDA je 15. septembra izdala saopštenje u kojem je navedeno da je obaveza Ureda visokog predstavnika (OHR) da interveniše i poništi odluke Ministarstva prosvjete i kulture RS. Ukoliko OHR ne reaguje unutar sedam dana, SDA će preko svojih ovlaštenih predstavnika uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH.

“Edukativni program u RS-u koji podučava osnovce da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić heroji, i koji krivo prikazuje historijske događaje, predstavlja novi anti-civilizacijski potez vlasti RS-a. Ovo je nastavak agresivne politike velikosrpstva koja se sada prenosi i na školski program, što može imati nesagledive posljedice”, stoji u saopštenju SDA.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija