Apelacioni sud odbio žalbu protiv određivanja pritvora Dejanu Pantiću

Član tima odbrane advokat Ljubomir Pantović kaže da je odluka Apelacionog suda pogrešna, posebno zbog činjenice da su Pantiću prekršena ljudska prava.

– Ova odluka je suprotna zakonu jer su Pantiću prekršena sva prava ne samo prema Zakonu o krivičnom postupku Kosova, gdje on ima prava da komunicira sa svojom odbranom, advokatima, porodicom, da se javi, da ga oni posjećuju i da sa njima razgovara, nego i sa svim međunarodnim procesima, prije svega sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima – objašnjava Pantović.

On je naveo da će pravna borba biti nastavljena u ponedjeljak, 19. decembra upućivanjem zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu Kosova od koga očekuje da se ovaj slučaj pažljivije sagleda.

Pantovića začuđuje da se brojne međunarodne i humanitarne organizacije nisu uključile u ovaj proces sa obzirom na očigledna kršenja prava Pantića.

– Niko ne treba da ih zove da se uključe, oni se po vokaciji, po prirodi stvari bave tim stvarima – rekao je Pantović za Kosovo onlajn.

On kaže da je posebno alarmantno stanje u kom se nalazi Pantić, koji nije pritvoren u centru za pritvor, već na nekom mjestu nepoznatom za porodicu i advokate.

– Tražio sam od sudije koji mu je odredio pritvor da izda nalog da se Pantiću omogući razgovor sa članovima porodice koji već osam dana nemaju nikakve informacije o njemu ni gdje se nalazi ni u kakvom je stanju. To je nešto najosnovnije, ali Pantić ta prava nema – zaključio je Pantović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79