Aplikacija e-Porodilja: Osigurano 1000 KM za svako novorođeno dijete u ovoj godini, bez papira i redova

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike organiziralo je događaj posvećen digitalizaciji sistema socijalne zaštite te obilježavanju godinu dana mandata ministra Adnana Delića. Na skupu su predstavljene aplikacija e-Porodilja i redizajnirana web stranica Ministarstva, kao korak ka olakšanom ostvarivanju prava.

Na početku skupa, prikazan je video koji sumira najvažnije aktivnosti Ministarstva u proteklih 365 dana, uključujući i projekte digitalizacije. Ministar Delić istaknuo je viziju razvoja sistema socijalne zaštite te napredak ostvaren u protekloj godini. Naglasio je značaj novih zakona i strategija, poput Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata i Strategije zapošljavanja u Federaciji BiH za period 2023-2030.

U uvodnom govoru, ministar je istaknuo važnost nedavno usvojenih zakona te napredak u ostvarivanju socijalnih politika. Nadalje, predstavio je aplikaciju e-Porodilja, namijenjenu olakšanju procesa prijave za jednokratnu podršku roditeljima novorođene djece. Ova mjera podrške, koja iznosi 1000 KM po djetetu, implementirana je u budžetu Ministarstva za 2024. godinu.

Tokom konferencije, ministar Delić najavio je i nastavak reformi, uključujući izradu socijalne karte radi boljeg targetiranja socijalnih usluga te osnivanje porodičnog fonda za podršku porodicama s djecom.

Na skupu su prisustvovali i predstavnici međunarodnih organizacija, poput rezidentne koordinatorice UN-a u BiH Ingrid Macdonald, koja je naglasila podršku UN-a u području rada i socijalne politike. Gianluca Vannini iz Delegacije EU također je istaknuo važnost realizacije potrebnih reformi za pristup socijalnoj zaštiti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79