Apple prva strana kompanija koja je platila PDV u BiH

Prvi put u historiji jedna strana kompanija platila je PDV u BiH za usluge koje su kupili bh. građani na internetu.

“Kompanija Apple registrirovana je kao PDV obveznik u UNO-u od 5. februara 2021. te je 10. marta prvi put podnijela svoju PDV prijavu posredstvom svog poreznog punomoćnika, a to je kompanija Deloitte BiH. Na ovakav način svim građanima koji su u februaru 2021. kupovali određene online usluge od kompanije Apple izdavani su računi s obračunatim PDV-om, koji je prijavljen u PDV prijavi te kompanije.”, kazao je Ratko Kovačević, glasnogovornik UNO-a BiH. za Vecernji. 

Na takav bi način poreznu obavezu za sve usluge koje našim građanima pružaju firme iz inostranstva trebale prijaviti i uplatiti i sve ostale svjetske kompanije. Ako ne mogu ili ne žele imati svoju vlastitu kompaniju registrovanu u BiH, objašnjava Kovačević, onda to mogu uraditi posredstvom poreznog punomoćnika, a u BiH postoji nekoliko zaista renomiranih kompanija koje se bave poreznim i drugim savjetovanjem i koje mogu biti vrlo reprezentativni porezni punomoćnici. 

S tim problemom se, naravno, ne suočava samo BiH već i mnoge zemlje Evrope te ostatka svijeta, ali primjer kompanije Apple svakako je i preporuka svim ostalim velikim globalnim igračima da na isti način mogu izvršiti svoju obavezu plaćanja PDV-a upravo u BiH, gdje su i pružili uslugu krajnjem korisniku. To čak može biti stimulativno za svjetske kompanije, a budući da BiH ima jednu od najnižih stopa PDV-a u svijetu, bolje im svoju obavezu plaćanja PDV-a za isporuke izvršene u BiH platiti našoj zemlji nego da se ona plaća u zemljama gdje je sjedište tih kompanija, a koje imaju znatno veće stope PDV-a.

,,Sve kompanije na isporučene usluge plate PDV i to evidentiraju u svojim knjigama. PDV plate obično u državama gdje im je sjedište, a one uglavnom imaju stope PDV-a veće od 20%. Upravo bi bh. stopa od 17% mogla biti ono što će potaknuti tvrtke na plaćanje PDV-a u BiH. Ako to urade u BiH, kao što je učinio Apple, ispoštovat će sve zakonske obveze, kako u državi gdje im je sjedište tako i u BiH, državi u kojoj su isporučili uslugu, a usto će i financijski bolje proći jer će platiti nižu stopu PDV-a.”;  kazao je Kovačević. 

Inače, prema Zakonu o PDV-u i pravilniku o primjeni Zakona o PDV-u u BiH, kada bh. građani kupuju usluge online, a u slučaju da kompanija od koje kupuju nije registrovana u sistemu PDV-a u BiH, onda bi oni prilikom kupovine trebali izvršiti obračun i jednokratnu uplatu PDV-a u BiH. Naravno, činjenica je da to u ovom trenutku gotovo nitko ne radi. Jednim dijelom jer ni sami građani nisu upoznati s tom obavezom, a s druge strane, zaista je teško ući u trag svim online plaćanjima, posebno za UNO jer vrši kontrole samo registriraovanih PDV obaveznika. Svaki građanin koji kupuje online određenu uslugu prilikom plaćanja treba dobiti i račun, a na računu se vidi je li obračunat PDV ili nije. 

Međutim, ako bi se sve one svjetske kompanije koje bilježe značajniju prodaju svojih usluga građanima BiH registrirovale u ovoj državi u sistem PDV-a posredstvom poreznih punomoćnika, taj problem zaista bi mogao biti riješen. Nekoliko poreznih punomoćnika, poput Deloittea, egzistira u BiH. Treba razdvojiti kupovinu dobara i usluga, dobra fizički prelaze granicu i tu nema problema. Međutim, kada građani BiH plate određenu uslugu, dobiju je online. Ne postoji nikakav “fizički prijenos” usluge preko granice kako bi se mogao oporezovati. 

,,Za primjer se, između ostalih, može uzeti i kompanija Netflix. Mnogi građani BiH plaćaju online mjesečnu pretplatu kompaniji Netflix kako bi mogli gledati filmove i serije na toj platformi. Zbog toga bi kompanija svakako trebala biti registrirani PDV obveznik u BiH jer pruža usluge našim građanima.”, ističe Kovačević. 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79