Foto: FENA
Apsurd: Ministar u Vlada FBiH prekršio zakon, ali nema ko da ga sankcioniše

Apsurd: Ministar u Vlada FBiH prekršio zakon, ali nema ko da ga sankcioniše


U skladu sa Zakonom o sukobu interesa u organima vlasti FBiH, koji je trenutno na snazi, federalni ministar trgovine Amir Hasičević (Naša stranka), kao osnivač i vlasnik društva za reviziju „Hasičević“ d.o.o., nalazi se u sukobu interesa.

Prema saznanjima Fokusa, došlo je do kršenja navedenog zakona, jer je ovo preduzeće od juna do kraja 2023. godine ostvarilo poslovanje s javnim institucijama u vrijednosti od 22.500 KM.

Član 6. Zakona o sukobu interesa u organima vlasti FBiH propisuje da izabrani dužnosnici ili nosioci izvršnih funkcija ne smiju biti članovi skupštine, nadzornog odbora, uprave ili menadžmenta, niti djelovati kao ovlaštena lica privatnih preduzeća koja sklapaju ugovore vrijednije od 5.000 KM godišnje sa organima koji se finansiraju iz budžeta na bilo kojem nivou vlasti.

Foto: Fokus
Član 6. Zakona o sukobu interesa FBiH

Podaci s Portala javnih nabavki pokazuju da je društvo “Hasičević” 12. juna prošle godine sklopilo direktan sporazum s Domom zdravlja Gračanica u vrijednosti od 6.000 KM. Također, 23. juna postignut je direktni sporazum s Gradom Lukavac u istom iznosu, dok je 28. avgusta zaključeno još jedno poslovanje s Domom zdravlja Lukavac u iznosu od 4.000 KM.

Foto: Fokus
Registarski sud – Amir Hasičević osnivač firme “Hasičević”

Također, 7. septembra postignut je direktni sporazum s Radiotelevizijom Tuzlanskog kantona u iznosu od 4.000 KM, dok je u decembru zaključen sporazum s Kantonalnom agencijom za privatizaciju TK, vrijedan 2.500 KM.

Foto: Fokus
Podaci o vlasništvu

Od 28. aprila 2023., kada je Hasičević imenovan za federalnog ministra, zajedno s ostatkom Vlade FBiH, pa do kraja te godine, njegovo preduzeće je ostvarilo poslovanje s javnim institucijama u vrijednosti od 22.500 KM. Time je premašena zakonska granica od 5.000 KM, kako je propisano zakonom, što je Fokus prethodno naveo.

Nacrt zakona povučen

Ipak, ovaj zakon se u Federaciji ne primjenjuje jer nema nadležnog tijela koje bi sankcionisalo sukob interesa u ovom entitetu. Nakon izmjena državnog zakona, kada je Centralna izborna komisija BiH (CIK) izgubila tu nadležnost, nikada nije formirano tijelo zaduženo za provedbu ovog federalnog zakona.

Foto: Fokus
Direktni sporazumi firme “Hasičević” iz 2023.

Damjan Ožegović iz Transparency International BiH podsjetio je za Fokus na događaj od prije dvije godine, kada je tadašnja Vlada FBiH konačno poslala Nacrt zakona o sukobu interesa u proceduru. Taj zakon, prema njegovim riječima, bio je usklađen s prijedlozima međunarodnih organizacija. Međutim, dodao je da je Nacrt ubrzo povučen iz procedure nakon formiranja nove Vlade FBiH.

“Međutim, iako ne postoji nadležno tijelo, nosioci izvršnih funkcija uopšte ne uzimaju u obzir činjenicu da je Zakon ipak i dalje na snazi, i da je svako ovo postupanje suprotno zakonu – i dalje nezakonito, iako se trenutno ne može sankcionisati”, izjavio je Ožegović.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija