Apsurd u Srebrenici: Obnovu kuća čeka 2.500 ljudi, a 500 saniranih nikad nije useljeno

Od više od 6.350 porušenih kuća tokom minulog rata u srebreničkoj općini do sada je obnovljeno 3.000.

Na obnovu kuća čeka još 2.500 ljudi. Od ukupnog broja obnovljenih kuća više od 500 nije useljeno i u njima nikada niko nije prenoćio, niti je iz njihovih dimnjaka viđen dim i one zarastaju u korov, a iz nekih je izniklo i drveće, dok su mnoge ponovo devastirane.

Nabavka materijala

Abdurahman Omić iz općinskog Odjeljenja za obnovu kaže da su neuseljive kuće gradili donatori po svom vlastitom nahođenju. Kaže da je formiranjem Odjeljenja za obnovu došlo do uvođenja reda u obnovi kuća.

– Činjenica je da korisnici dobiju materijal za obnovu kuća u Srebrenici, ali je taj materijal otišao za izgradnju kuća u Federaciji BiH i Srbiji. Osim toga, kuće su obnovljene i onima koji žive u Federaciji BiH i inozemstvu. Dosta je obnovljenih kuća u kojima su živjeli stari, a nakon njihove smrti kuće su zaključane i zarastaju u korov, a mladi se lako ne odlučuju za povratak – naglasio je Omić.

Dodaje da je iz godine u godinu sve manje donacija i pitanje je kada će preostalih 2.500 kuća biti obnovljene. Kaže da Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica svake godine osigura sredstva za obnovu deset do 15 kuća. Obnovu usporava tenderska procedura oko izvođača radova i nabavke materijal, zbog čega materijal korisnicima stiže u zimskim mjesecima.

I dok se kuće obnavljaju onima koji imaju riješeno stambeno pitanje u Federaciji BiH, Srbiji i dijaspori, onima koji nakon 25 godina rata žive u brojnim alternativnim smještajima i koji žele da se vrate to je onemogućeno.

Milion maraka za 195 korisnika

Zahvaljujući donaciji Kraljevine Saudijske Arabije u iznosu od dva miliona maraka, odobrenih prije četiri godine, donator je uvjetovao time da jedan milion maraka bude usmjeren za nabavku poljoprivredne mehanizacije, a drugi za obnovu i rekonstrukciju kuća. Općina je već potpisala ugovor sa 195 korisnika, od čega je 80 posto bošnjačkih, a ostalo su srpske kuće. Obnova kuća po ovom projektu počet će naredne godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79