Apsurdi: Vlada FBiH donijela program rada Agenciji kojoj su blokirani računi i koja ne može da radi?!

Prema spisku Centralne banke BiH blokirano je ukupno osam računa Agencije za privatizaciju FBiH. Radnici su skoro godinu bez plata i zdravstvenog osiguranja

Vlada FBiH odobrila je Program rada Agenciji za privatizaciju FBiH za 2021. godinu. Sama po sebi ova informacija ne bi bila vijest da se ne radi o Agenciji kojoj su skoro godinu dana blokirani računi, te kojoj je praktično onemogućeno da radi!

PIŠE: A. DUČIĆ

Prema javno objavljenom spisku Centralne banke BiH blokirano je ukupno osam računa Agencije koja se bavi privatizacijom javnih preduzeća, ali koja im i niz drugih nadležnosti u kojoj spada i prodaja imovine iz pasivnog podbilansa.

Upravo iz razloga što im nije omogućeno da rade, a što je samo po sebi svojevrsni kuriozitet, radnici Agencije za privatizaciju sedmicama su protestovali ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.
Inače, agencijski račun blokiran je prošle godine, praktično u vrijeme najgore pandemije, i devet mjeseci u 2020. ostao je blokiran. Ista se praksa nastavila i u ovoj godini. Uposleni u Agenciji za privatizaciju su već mjesecima bez plate i bez zdravstvenog osiguranja.

Kako je ranije pisao Fokus.ba, privatizacijska trakavica Feroelektra u Sarajevu koja trajala u periodu od 2004. do 2016. godine, te koja je za rezultat imala potpuno opustošenje ovog nekadašnjeg giganta, dovela do blokade rada državne (federalne) institucije, Agencije za privatizaciju (APF) FBiH.

Agencija koja je pod ingerencijom Vlade FBiH nema sredstava za isplatu po presudi Vrhovnog suda FBiH jer je visok iznos dosuđenih sredstava, 3.618.471 KM plus pripadajuće zakonske zatezne kamate. Ukupan preostali dug, prema obračunu banke, iznosi 6.225.285 konvertibilnih maraka (3,1 milion eura).

Radnici traže od Vlade da deblokira njihove računa jer jedino to ona i može uraditi. Naime, sredstva od privatizacije se uplaćuju na fond Razvojne banke FBiH, čiju Skupštini čini Vlada. Agencija je, kažu radnici, ranije planirala veći iznos sredstava za ove namjene cijeneći visok rizik od rješenja sudskih sporova, ali je odlukama Vlade FBiH iz 2016. godine raspoređen prihod od privatizacije umanjen za iznos ovih sredstava odnosno upravo četiri miliona KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79