Apsurdistan: Ako se obustave radovi na Buk Bijeloj, iz RS-a bi da tuže državu koju su zaobišli

Apsurdistan: Ako se obustave radovi na Buk Bijeloj, iz RS-a bi da tuže državu koju su zaobišli


Nakon dvodnevne sjednice Ustavnog suda BiH u Sarajevu prolongirano je odlučivanje o zabrani gradnje HE Buk Bijela na Drini kao zajedničke investivijei Elektroprivrede Republike Srpske sa Elektrprivredom Srbije.

Iz Elektroprivrede RS -a poručuju da aktivnosti Ustavnog suda mogu da uspore, ali ne i da zaustave projekat. Istvoremeno, Ustavni sud je produžio rok Zajedničkoj komisiji za koncesije BiH da riješi spor oko nadležnosti između Republike Srpske i BiH.

Do sada je utrošeno oko 40 miliona, gradilište je spremno, rade se pristupni putevi i infrasturktura. Zaustavljanje gradnje eventualnom odlukom Ustavnog suda, nastala bi šteta koju obje Elektroprivrede planiraju tražiti od države čije institucije nisu dale saglasnost za njenu gradnju.

Elektrprivreda Srpske i Elektrprivreda Srbije mogu potraživati ogromna finansijska sredstva i za ono šti su uložili ili za sav period koji bi ta HE radili, praktično neko može da zaradi novac na ovaj državi zbog neke gluposti i nečijeg hira ako zaustavi tako važnu investicviju na koju Srpska ima pravo – istakao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Ustavni sud BiH u predmetu U 16/20 odlučio je da odgodi odlučivanje o privremenoj mjeri do naredne sjednice u januaru 2020-te. Do tada će od učesnika zatražiti relevantne podatke u vezi donošenja odluke o privremenoj mjeri u ovom predmetu – saopštio je Ustavni sud.

Ministar Đokić je skeptičan u pogledu mogućnosti da da će Zajednička komisije za koncesije kojoj je Ustavni sud produžio rok za odlučivanje završiti svoj posao za šest mjeseci. Jedan od članova Komisije sa nivoa BiH, Mensur Šehagić, osporio je rješenje o imenovanju komisije za koju smatra da nije legalna u odnosu na nacionalnu, teritorijalnu ali i stručnu zastupljenost.

Zajednička komisija za koncesije formirana je od šest članova iz RS i jednog s područja Federacije, odnosno predstavnika državne i Komisije za koncesije RS. Većini iz entiteta Republike Srpske kumovala je državna komisija koja više od godinu dana radi bez dva člana iz Federacije, i jednog iz Brčko distrikta, a nakon što su starim članovima mandati istekli.

Upravo zbog toga, Mensur Šehagić smatra kako je formiranje zajedničke komsije nelegalno i nelegitimno, jer preostala četiri člana državne komisije ne održavaju ni nacionalnu ni teritorijalnu zastupljenost koja je u ovom slučaju izuzetno važna.

Dodaje i kako u državnoj komisiji nema nijednog pravnika, zbog čega postavlja pitanje i stručnosti komisije koja treba donijeti odluku. O svemu ovome informirao je Sud BiH, koji u upravnom sporu sada treba da odluči o legalnosti rada komisije.

Stav članova koji dolaze iz Komisije za koncesije RS je jasan i javan, do kraja će insistirati na interesu Republike Srpske.

Što se tiče Zajedničke komisije za koncesije koja radi na tom sporu odluka Ustavnog suda BiH ne znači nam nešto puno, mi nezavisno o privremenoj mjeri radimo svoj posao. Što se tiče samog projekta drago mi je da se ne obustavlja – istakao je zamjenik predsjednika Komisije za koncesije BiH Milomir Amović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija