Foto: Ilustracija
Arapi kupuju nekadašnjeg građevinskog giganta: Nova ulaganja u BiH

Arapi kupuju nekadašnjeg građevinskog giganta: Nova ulaganja u BiH


Sarajevska “Hidrogradnja”, nekadašnji građevinski gigant iz vremena bivše Jugoslavije, privlači pažnju nekoliko kompanija iz inostranstva, uključujući potencijalne kupce iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara i Iraka, saznaju “Nezavisne novine”.

Ova firma, koja je sada u stečaju, našla se na tržištu po cijeni od nešto više od 88 miliona KM, koja je ostala nepromijenjena i u novom javnom oglasu za prodaju.

“Hidrogradnja”, koja je većinski u vlasništvu Vlade Federacije BiH, prodaje se u viđenom stanju, što znači da kupci nemaju pravo na naknadne reklamacije. Prema oglasu, osnovna djelatnost firme mora biti zadržana, a također se postavlja uslov da novi vlasnik zadrži postojeći broj zaposlenih.

Zijad Fazlagić, stečajni upravnik “Hidrogradnje”, potvrdio je da je interes za firmu pokazalo pet kompanija, te da očekuje uplatu iznosa od 200.000 KM na ime obaveznog osiguranja u narednim danima. Iako su pregovori u toku, konačna prodaja će zavisiti od ispunjenja svih uslova predviđenih Zakonom o izvršnom postupku.

Nekadašnja “Hidrogradnja” bila je jedan od stubova građevinskog sektora u bivšoj Jugoslaviji, zapošljavajući hiljade radnika i ostvarujući godišnju zaradu od oko 300 miliona dolara, od čega je veliki dio dolazio iz inozemnih projekata u Libiji, Iraku i drugim zemljama. Ukoliko dođe do prodaje, sredstva će biti usmjerena na isplatu dugovanja prema radnicima i namirenje povjerilaca.

Pitanje koje se sada nameće je: Mogu li novi investitori iz arapskih zemalja vratiti “Hidrogradnju” na staze stare slave?



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija