Arapović pita, ali nema ko odgovoriti: Nema premijera ni sedam od 15 ministara

U toku sjednice Zastupničkog doma kao uvijek prvi dio rezerviran je za tzv. zastupnički sat, kada zastupnici postavljaju pitanja, a ministri ili premijer odgovaraju odmah.

Adis Arapović, zastupnik kazao je da na početku sjednice nije bilo premijera ni 7 od 15 ministara.

“Kao što nije bilo ni preko 20 posto zastupnika. Meni nepoznato kada, ko i kako, odlučio je da se na zastupnička pitanja ne odgovora odmah, već naknadno, pismenim putem, što ne ispunjava svrhu zastupničkog sata – a to je suočavanje Vlade s konkretnim pitanjima i prikaz njihovog kapaciteta da na ista odgovore. Pošto nisam imao od koga dobiti odgovore, ovo je jedan od načina nenormalne komunikacije s Vladom!

1. Urgencija Premijeru Novaliću: Kao što znate, Predstavnički dom je još 30.03. donio Zaključak kojim je Vladu obavezao na uspostavljanje Registra i obilježavanje službenih vozila. Dat Vam je rok od 30 dana. Do danas je prošlo blizu 100, a Zaključak još nije proveden. U međuvremenu sam Vam, kao predlagač tog Zaključka, poslao dvije urgencije. Ni na jednu niste odgovorili. To smatram neprihvatljivom ignorancijom. Kao i odsustvo Vas i pola Vlade sa sjednice. Pitanje koje ću Vam postavljati svaki mjesec dok Vas ne zamijeni neka bolja Vlada ili dok ne završite zadaću: kada će biti proveden Zaključak Parlamenta, kada će Federacija dobiti jedinstveni registar službenih vozila i kad će ista biti označena?!

2. Urgencija Ministru prometa i komunikacija Lasiću: Više od godinu dana se dopisujemo u vezi konačnog donošenja Zakona o informacionoj sigurnosti. Na stranu davno probijeni rokovi koje ste sami postavljali. O važnosti i hitnosti donošenja zakona sve sam već rekao. Kada će konačno na Vladi biti utvrđen Zakon o informacionoj sigurnosti?! Pitanje ću Vam postavljati svaki mjesec dok Vas ne zamijeni bolja Vlada ili dok ne završite zadaću.

3. Urgencija Ministru rada i socijalne politike Drljači: Još u decembru prošle godine Parlament je Zaključkom naložio Vladi da utvrdi i u proceduru uputi Zakon o psihološkoj djelatnosti. Prošlo je punih pola godine od tada. Nevjerovatno je da još uvijek nemamo nikakav rezultat. Kada će biti proveden Zaključak Parlamenta, kada će Vlada Federacija u proceduru uputiti Zakon o psihološkoj djelatnosti?! Pitanje ću Vam postavljati svaki mjesec dok Vas ne zamijeni bolja Vlada ili dok ne završite zadaću.

4. Pitanje za Ministra pravde Jozića: Već par godina odgovarate na zastupnička pitanja i incijative u vezi konačnog donošenja Zakona sukobu interesa, Zakona o slobodnom pristupu informacijama i Zakonu o parničnom postupku. Uvjeravali ste nas da je rad na ovim zakonima pri kraju, radni materijali su bili na web stranici Ministarstva, a onda su nestali. Kada će konačno na Vladi biti utvrđeni Zakon sukobu interesa, Zakon o slobodnom pristupu informacijama i Zakon o parničnom postupku?! Pitanje ću Vam postavljati svaki mjesec dok Vas ne zamijeni bolja Vlada ili dok ne završite zadaću.

Ovo su pitanja koja ću pitati dok vas ne zamijeni bolja Vlada, napisao je Arapović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79