Armenija spremna da “popusti” ako isto učini i Azerbejdžan

remijer Armenije Nikol Pašinjan izjavio je danas da je njegova država “spremna na ustupke” tokom potencijalnih pregovora sa Azerbejdžanom.

Kako je rekao, armenska strana će pristati na ustupke ako to isto učini Azerbejdžan, prenosi Reuters.

Dvije države su u ratu od 27. septembra nakon što je u spornoj azerbejdžanskoj regiji sa de facto armenskom vlašću došlo do aktiviranja starog zamrznutog konflikta.

skom vlašću došlo do aktiviranja starog zamrznutog konflikta.

Regija Nagorno-Karabah i okolne teritorije su pod dugogodišnjom okupacijom armenske vojske, a unutar nje uspostavljena je samoproglašena armenska država Artsah.

Dok Azerbejdžan želi vratiti kontrolu nad svojim cjelokupnim teritorijem, Armenija zadržava pozicije u želji da zaokruži armensku etničku zajednicu na azerbejdžanskom tlu.

Azerbejdžanska vojska u ovom desetodnevnom ratu ima evidentnu nadmoć i napreduje u oslobađanju okupiranih naselja. Također, ta strana je optužena za neselektivno granatiranje glavnog grada Stepanakerta.

U sukobima vojske i granatiranju gradova poginulo je najmanje 50 civila, a gubitak vojnika mjeri se u stotinama na obje strane prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79