Armin Laschet je nasljednik Angele Merkel!

Armin Laschet je nasljednik Angele Merkel!


Armin Laschet, ministar predsjednik savezne države Sjeverna Rajna Vestfalija, novi je predsjednik vodeće njemačke stranke, Kršćansko demokratske unije (CDU). I tako je postao nasljednik Angele Merkel koja je do jeseni 2018. godine bila na tom mjestu.

U prvom krugu elektronskog glasovanja na virtualnoj stranačkoj konvenciji Friedrich Merz, kandidat desne struje, osvojio je 385 glasova, a Laschet 380. U tom je krugu otpao, kako se i očekivalo, Norbert Röttgen koji je osvojio 224 glasa.

U drugom krugu se većina Röttgenovih glasova slila, očekivano, Laschetu koji je s njih 521 odnio pobjedu. Merz je ostao na 466 glasova. To je njegov drugi poraz na unutarstranačkim izborima jer ga je u prosincu 2019. godine bila pobijedila Annegret Kramp-Karrenbauer koju je Merkel željela za svoju nasljednicu.

Sada predstoji još formalnost – delegati svoje elektronske glasove potvrde poštom pa će službeni rezultati biti proglašeni sljedećeg petka.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija