Arnautović: Moguće je da ćemo poništiti izbore u RS

“CIK BiH apsolutno postupa u skladu sa Izbornim zakonom BiH”, istakao je u Rezimeu predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović.

O potezu Tužilaštva BiH da vrši provjere članova CIK-a BiH Srđan Traljić, predstavnik Transparency Internationala je kazao:

“CIK apsolutno ima pravo da radi sve ove radnje u smislu ponovnog brojanja glasova tako da osuđujemo svaku vrstu pritiska, političkog i svakog drugog, na njih. Što se tiče tužilaštva BiH meni to više izgleda kao nekakve tehničke radnje s obzirom da svako može da podnese krivičnu prijavu a Tužilaštvo je dužno da provjeri navode iz prijave.”

“Vlado Rogić je bio i protiv odluke o raspisivanju izbora”
Suad Arnautović pojašnjava da su četiri radnje propisane da bi se došlo do konačnih rezultata izbora: “Utvrđivanje rezultata, potvrđivanje rezultata, ovjera da se do tih rezultata došlo u skladu sa Izbornim zakonom BiH i na kraju objava u službenim glasnicima. Mi smo sada na ovom prvom koraku, utvrđivanju, ali je toliki pritisak. A to je u okviru naše redovne djelatnosti. Postavlja se pitanje kakvo je pravo povrijeđeno SNSD-a ili bilo koje druge stranke naredbom CIK-a da se pravilno utvrde izborni rezultati.”

Ističe da u CIK-u nisu svi bili saglasni da se krene sa ponovnim brojanjem glasova.

“Gospodin Vlado Rogić je bio i protiv odluke o raspisivanju izbora. Njegovo je tumačenje da nije trebalo ni raspisati izbore.”

Tvrdi da nema nikakve tromosti u brojanju rezultata.

“To je sve u skladu sa vremenskim planom i zakonom. Naš je rok 22. oktobar da utvrdimo rezultate. Možda ćemo za sve nivoe utvrditi, možda za jedan nećemo stići do subote. A da iz potvrdimo do 2.11.”

Traljić naglašava da je važno da CIK ispita i utvrdi sve navode koji su uznemirili javnost i urušili povjerenje građana u izborni proces.

“Prema ovome što izlazi u javnost, utvrdilo se da se kradu glasovi na zapisnicima. Definitivno je ovo važan korak da se utvrde tačni rezultati. A drugi je korak ono što se radilo u Srebrenici i Doboju kad smo imali poništene izbore, a to su grafološka skeniranja potpisa. Apsolutno dajemo podršku CIK-u u ovom procesu.”

Suad Arnautović: Postoji 14 pojavnih oblika mogućih izbornih prevara
Na pitanje hoće li CIK poništiti izbore u Republici Srpskoj, Arnautović odgovara: “Razmotrit ćemo sva pitanja koja zakon nudi. Teoretski, zakon je to predvidio. Ako je na biračkom mjestu tokom glasanja ili tokom prebrojavanja glasova došlo do takvih nepravilnosti koje utiču na rezultate izbora onda je CIK dužan da to poništi. U svakom slučaju to će pitanje biti raspravljeno.”

Traljić navodi da se poseban angažman pravosuđa ne vidi, osim izbornog dana.

“Transparency je osudio sam postupak nametanja tehničkih izmjena Izbornog zakona od strane visokog predstavnika. Smatramo da izmjene nisu dovoljno dobro regulisale ovu oblast, posebno oblast koja se tiče zloupotrebe javnih resursa. Neophodno je zakonski ograničiti trošenje javnih sredstava tokom izborne kampanje.”

Arnautović ističe da postoji 14 pojavnih oblika mogućih izbornih prevara.

“Od bugarskog voza… svašta se može desiti. Šta se desilo konkretno kod nas, to je proces koji se usklađuje. U Glavnom centru svaki stol ima pet brojača. Oni čine kao neki birački odbor, dakle rade njihov posao, popravljaju ono što su oni trebali uraditi. Vrši se ogroman pritisak na državnu instituciju.”

Traljić ističe da je sav pritisak na CIK-u iako većinu haosa napravi birački odbor, a Arnautović naglašava da nisu odbili prijedlog za većim brojem posmatrača.

“Postoje Izbornim zakonom propisane prekršajne sankcije koje su novčane i sankcije zabrane rada u ogranima za provođenje izbora za četiri godine. No žvčane kazne su sad drastično povećane i idu do 30.000 KM. Drugo je krivična odgovornost. Zato trebamo dobru saradnju sa Tužilaštvo i treba njihova brza odluka da razluči da li je radi o prekršajnom ili krivičnom djelu.”

Traljić: Pravosuđe je rak rana bh. društva
Na pitanje vjeruje li u sudske epiloge, Traljić odgovara: “Što se tiče BiH, pravosuđe je rak rana generalno. Korupcija je najprisutnija u pravosuđu koje treba da se bori protiv korupcije. Ja iskreno ne vjerujem, bez neke temeljne reforme našeg pravosudnog sistema, da može doći do nekakvog sistemskog procesuiranja. Ne treba nasjedati na bilo čiji populizam ili prijetnje.”

Arnautović kaže da jako dobro razumije izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo Christian Schmidt.

“Ne podržavam ih u cjelosti i to sam visokom predstavniku i kazao. Ovim izmjenama mi kao organ se uvodimo u jednu dosta problematičnu situaciju. On je od gotovine napravio veresiju.”

“Nismo za to da OHR nameće izmjene Izbornog zakona”, zaključio je Traljić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79