Arnautović: ‘Otvarat ćemo vreće i u Sarajevu

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović potvrdio je večeras u emisji “7plus” da postoji problem i sa brojanjem glasova u Kantonu Sarajevo.

bog različitih malverzacija u entitetu RS predaju se krivične prijave i ponovo broje glasovi. Otvara to brojna pitanja o transparentnosti izbornog procesa u Bosni i Hercegovini. Odgovore na ta pitanja večeras smo potražili od predsjednika Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suada Arnautovića koji je bio gost emisije „7plus“ Hayat TV-a.

Kazao je kako avioni idu na kerozin, a da su kerozin CIK-a birački odbori.

– Avion ne može poletjeti bez kerozina, a naš kerozin su birački odbori. Ako se u lancu napravi jedna greška ona će se odraziti na vrh piramide. Nemoguće je u Sarajevu utvrditi tačne rezultate ako prethodno nije na 6.000 biračkih mjesta tačno urađeno – rekao je.

Očekuje reakciju Tužilaštva BiH zbog malverzacija.

– Na sastancima prije izbora donesen je akcioni plan kako bi se trebalo postupati i na sam dan izbora. Lično sam utvrdio da postoji 14 pojavnih oblika mogućih izbornih prevara. CIK mora postupiti prema odredbi da ako se smatra da je učinjeno krivično djelo dužan je prijaviti Tužilaštvu. Pri tom je obavezan sačuvati sve dokaze o eventualnom krivičnom djelu. Spremni smo da sve dostavimo Tužilaštvu – naveo je Arnautović.

Kaže kako svaka izborna komisija, u BiH ih ima 143, dužna je da to uradi. Kako kaže, može se postaviti pitanje zašto nemamo prijave od općinskih/gradskih izbnrnih komisija.

– Nameće se pitanje kako jedno tužilaštvo podigne optužnicu, a drugo za isti pravni zahtjev odbije. Već danas traže od nas Tužilaštvo BiH dokumentaciju nakon što su dobili krivičnu prijavu, 13. čini mi se, protiv članova CIK-a, dakle rade – ironično je kazao Arnautović.

Naveo je stranke imaju monopol da biraju biračke odbore, a onda ih one instruiraju kako da krše zakon.

– Birački su odbori državni organi sa mandatom na jedan dan. Kad budu imenovani oni trebaju zaboraviti svoju stranku, a oni obrnuto rade. Inicijativa je da se monopol od političkih stranaka oduzme. Zagovornik sam da tamo makar predsjednik bude državni službenik, da potpisuje izjavu na jedan dan da će potpunu odgovornost snositi ako budu malverzacije uključujući i da dobije otkaz. To se mora zakonom urediti – pojasnio je Arnautović.

Smatra da mora doći do novih tehnologija, skeniranju listića te raditi na brzom transfere nakon zatvaranja biračkih odbora. Za sve je kako kaže potrebna politička volja.

Gnjev javnosti se mora usmjeriti na pravu adresu – dodao je.

Potvrdio je da postoji problem s brojanjem glasova u Kantonu Sarajevo.

– Problem je napravljen na biračkim mjestima. Morat ćemo vjerovatno donijeti odluku o otaranju vreća u određenim biračkim odborima. Centar za brojanje je prebukiran. Nismo planirali da ćemo otvarati vreće za RS jer nismo još završili ni brojanje pošte. Uporedo ta dva procesa radimo, pa ćemo se malo strpiti za KS – kazao je Arnautović.

Komentirajući malverzacije i nelogičnosti kazao je da je nemoguća misija da kandidat ima više glasova od stranke, ako se ispravno popunjava.

– Nismo to mi radili, to radi birački odbor. Kako je prošlo prvu provjeru, pa na objedinjavanju u općini drugu – pita se Arnautović.

Komentirao je i prijavu CiK-a protiv lidera SNSD-a Milorada Dodika zbog vrijeđanja i verbalnih napada na njihovu članicu. Rekao je da su odmah obavijestili Direkciju za koordinaciju policijskih tijela te da je Vanja Bjelica-Prutina dobili 24-satnu policijsku zaštitu.

– Ne smijemo da se petljamo u rad pravosudnih institucija, ali ukazali smo na činjenice da su za vrijeme lokalnih izbora bile gnusne izjave prema toj članici CIK-a. Ona je ispravno postupila i podnijela krivičnu prijavu protiv te osobe. Sad je oktobar i još nema tužilačke odluke, a saslušana je tek u janaru ove godine. Tad se nije reagiralo i uslijedili su novi napadi – rekao je, između ostalog, Arnautović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79