Arnautović: Pritisci na CIK su se pojačali nakon formiranja koalicije na državnom nivou

Zbog sve češćih političkih napada na Centralnu izbornu komisiju, narušavanja nezavisnosti ove institucije, zastrašivanja i prijetnji vladajućih struktura smjenom i stavljanjem pod političku kontrolu, pokušaj urušavanja i nezakonitog oduzimanja nadležnosti, predsjednik ove institucije Suad Arnautović pisao je OHR-u, delegaciji EU, misiji OSCE-a.

“Najdrastičniji oblik je zastarašivanje CIK-a i narušavanje njene nadležnosti. Institucija ne smije biti izborni plijen. Da bi se to izbjeglo sistemski je uređeno kroz dužinu mandata. Nezavisnot je utvrđena i u smislu imuniteta koji imaju članovi CIK-a. Ima još elementa koji osiguravaju sistemsku nezavisnu poziciju. Imali smo notorne stvari, da dokazujemo da treba održati izbore svake četiri godine. Nekome se osladilo.

Kad to uporedite sa onim što je ispod radara, a što je jako opasno, urušavanje nadležnosti državne institucije. To nisu od jučer pokušaji. Imamo pokušaje koji datiraju duže. Famoznim dogovorom Dodik – Lagumdžija iz 2013. godine, CIK-u je oduzeta vrlo važna nadležnost jer smo veoma uspješno provodili Zakon o sukobu interesa. Već 10 godina nema ozbiljan slučaj koji je proveden jer je sve napravljeno da taj sistem u tome ne funkcioniše”, rekao je Arnautović.

Osvrnuo se i na to da li će uspjeti nešto promijeniti nakon apela koji je upućen međunarodnim institucijama. Arnautović govori da ne želi da neko kaže da nije zvao, te da je to suština svega.

“Želimo da upozorimo sve relevantne faktore. Oni jako dobro znaju. Svaki dan su u kontaktu. Znaju šta se tu radi. Ovo je formalna stvar da se ukaže na tu poziciju. 2011. je Narodna skupština RS-a donijela Izborni zakon RS-a. Tada je morao Sulejman Tihić podnijeti apelaciju Ustavnom sudu i onda je Ustavni sud ukazao i spriječio jednu takvu situaciju. Tada je već bio pokušaj da se CIK-u oduzme nadležnost na području RS-a”, istakao je Arnautović.

U posljednje vrijeme od političara koji čine aktualnu koaliciju na državnom nivou sve su glasnije priče oko sastava CIK-a, stavljanja državnog tijela pod političku kontrolu. Arnautović se dotakao i toga koliki su ti pritisci nakon formiranja koalicije.

“Oni su se samo pojačali. Mi na web stranici imamo naše izvještaje, međutim javnost se zamajava kao da mi nešto prikrivamo i onda se plasira da smo podnijeli zahtjeve, da nije riješeno. Pokušava se kredibilitet ove institucije urušiti. Niko ne kaže da ako ste podnijeli žalbu, da će se ta žalba uvažiti. Sud je u 96,3 posto naših odluka, potvrdio naše odluke. Niko ne upire prstom na sud nego se pokušava diskreditirati sastav. Te informacije imaju tri cilja: da se diskreditira izborni proces, nadležnosti, a onda i kredibilitet osoba koje to provode”, govori Arnautović za 7 Plus Hayat TV-a.

Arnautović je govorio i o tome koje su to najslabije karike kada je riječ o izbornom sistemu u Bosni i Hercegovini, te šta je nužno promijeniti. Kako kaže, potrebno je napraviti nekoliko koraka.

“Dao sam javnosti na uvid pravce šta mislim da treba uraditi. Reforma biračkih odbora se smatra najnužnijim korakom. Sadašnji sistem daje potpuni monopol političkim strankama. Kada članovi političkih stranaka dobiju žrijebom mjesto onda oni manupuliraju i sa ljudima i sa brojem. Imate primjere stranaka koje nisu ispunile svoje zakonske obaveze. Nema kaznenih postupaka. Ne može se staviti na volju političkim strankama da one određuju. Došlo je vrijeme za uvođenje novih tehnologija. Mi smo u zaostatku. Svi su krenuli sa uvođenjem tehnologija. Dali smo i razradili projekat. Uradit ćemo projekat kojim ćemo pokazati efikasnost upotrebe novih tehnologija. Od ponedjeljaka ćemo otvoriti vrata da vide kako se ta oprema može koristiti”, smatra Arnautović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79