Arnel Isak isplatio avans iz budžeta, pa “zaboravio” ugovoreni posao

Firma “Tans-putevi” bila je izvođač radova na izgradnji kuće Arnela Isaka u vrijeme kada je bio ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija ZDK

Budžet ZDK je do daljnjeg oštećen za avansni iznos jer ugovoreni radovi na sanaciji klizišta nisu realizovani, što je odgovornost tadašnjeg ministra. Arnel Isak nije odgovorio na Žurnalov upit o navedenom ugovoru.

Krajem 2019. godine Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK raspisalo je tender za “Sanaciju klizišta na putu R 467 Olovo-Han Pijesak”. Posao je dobila firma “Tans-putevi” sa sjedištem u općini Doboj Jug.

Ministar i potpisnik ugovora je u to vrijeme bio Arnel Isak, sadašnji federalni parlamentarac. Za ugovorene radove odobren je i isplaćen avans od 25.000 KM.

Nema obrazloženja

Dvije i pol godine nakon potpisivanja ugovora klizište nije sanirano. Prema saznanjima Žurnala, iz firme “Tans-putevi” su nekoliko puta tražili da budu uvedeni u posao, no odgovora resornog ministra ni kantonalne Direkcije za ceste nije bilo.

“Tans-putevi” tako nikada nisu dobili obrazloženje zašto nisu uvedeni u posao, niti im za svo ovo vrijeme tražen povrat isplaćenog novca. Logično je pitanje zašto je Isakovo ministarstvo “zaboravilo” na avans isplaćen iz kantonalnog budžeta?

Firma “Tans-putevi” bila je izvođač radova na izgradnji kuće Arnela Isaka u vrijeme kada je bio ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija ZDK.

Ništa ne treba tvrditi, no bilo bi pošteno da jedan politički funkcioner transparentno predoči uplatnice za izvođenje tih radova kako bi otklonio sumnje oko navedenog angažmana.

Formalno je vlasnik firme Tans-Putevi Emira Sinanović, a stvarni je Sabahudin Sinanović – Hudo. On je za Žurnal potvrdio da firma nikada nije uvedena u posao sanacije klizišta na na putu R 467, da jeste uplaćen avans čiji povrat nije tražen, ali je odbio govoriti o angažmanu za radove na Isakovoj kući.

O relacijama Isaka i Sinanovića Žurnal je već pisao, no sada nisu više u idiličnim odnosima kao što su tada bili.

U svakom slučaju, budžet ZDK je do daljnjeg oštećen za isplaćeni avansni iznos od 25.000 maraka jer ugovoreni radovi nisu realizovani, što je odgovornost tadašnjeg ministra. Arnel Isak nije odgovorio na Žurnalov upit o navedenom ugovoru.

Na dostavljena pitanja Žurnala nije odgovorio ni sadašnji ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštitu okoline ZDK Danijel Pašić.

– Da li je realizovan projekat “Sanacija klizišta na putu R 467 Olovo-Han Pijesak”, na osnovu ugovora koji je sa izvođačem potpisan 9.1.2020.?
– Ukoliko projekat nije realizovan, zašto nije?
– Da li je izvođač uveden u posao?
– Da li je uplaćen avans za radove?

Novih 279.000 KM

Umjesto odgovora, samo nekoliko dana nakon upita uslijedila je vijest o ugovaranju 279.000 maraka vrijednog posla “o izvođenju radova na projektu modernizacije makadamskog kolovoza i sanacije deformacija na kritičnim dionicama ceste R467 Olovo-Han Pijesak“ sa firmom Porobić iz Zavidovića.

Nije poznato da li to uključuje i nesanirano klizište, kako bi se eventualno zataškao nerealizovani ugovor ministrovog prethodnika te zaboravio plaćeni avans.

U konačnici, ukoliko postoji sumnja u nenamjensko trošenje budžetskog novca, sve bi trebalo provjeriti i Tužilaštvo ZDK.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79