Asad ef. Fočo o slučaju “Dženan Memić”: Smatram da će nas put odvesti do počinilaca ovog zlodjela, onih koji su ih sakrivali i onih koji su naredili sakrivanje

Onaj koji je izgubio nekog svog zna otprilike šta to znači, a na to sve dodajte pet godina mrcvarenja, odugovlačenja, ponižavanja i svega onoga što smo vidjeli prema Murizu i Arijani, kazao je za Oslobođenje

U srijedu je na Sudu Bosne i Hercegovine odlučeno da se Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu odredi jednomjesečni pritvor, dvojcu koji je osumnjičen za organizirani kriminal i ometanje istrage u slučaju smrti Dženana Memića.

Asad ef. Fočo, imam u džematu Kovači u Hrasnici, je čovjek koji od ubistva Dženana Memića pruža svesrdnu potporu njegovoj porodici u istrajavanju, kako je rekao za Oslobođenje, na istini.

Najprije je ef. Fočo podvukao kako je njegovo oglašavanje u medijima od stradanja Dženana Memića sve do danas njegova zahvalnost printanim i digitalnim medijima, ali i televizijskim i radijskim stanicama za sve ono što su uradili na rasvjetljavanju cjelokupnog slučaja. Iako nije imao namjeru pristajati na javne istupe, kaže kako su od njega okolnosti to zahtijevale.

– Pet godina smo se penjali na ovo veliko brdo. Imali smo neka svoja lična saznanja koja smo dostavljali nadležnim organima, ali, nažalost, morali smo preskakati redoslijed i dostavljati do Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Hvala Bogu, imalo je efekta, gore smo naišli na čestite i poštene ljude kojima možemo zahvaliti za ova zbivanja od prije nekoliko dana. Pet godina je puno, ali i nije ako će dati rezultate. Smatram da će nas put odvesti tamo gdje treba da odvede, tj. do počinilaca, onih koji su ih sakrivali i onih koji su naredili sakrivanje, kazao je ef. Fočo.

On, kao čovjek koji je od početka bio uz porodicu Memić, govori kako su prošli kroz golgotu.

Porodica Memić je prošla kroz strašnu patnju. Onaj koji je izgubio nekog svog zna otprilike šta to znači, a na to sve dodajte pet godina mrcvarenja, odugovlačenja, ponižavanja i svega onoga što smo vidjeli prema Murizu i Arijani u nešto više od 1.500 dana. No, ako im nešto može biti utjeha to je da sva borba na kraju ne bude uzaludna. Dragi Bog je dao da konačno gledamo rezultate ovih nastojanja, ali i sabura porodice Memić, dodao je on.

Asad ef. Fočo kaže da je i na njega u proteklom periodu bilo pritisaka kojih, na svu sreću, više nema. Međutim, ističe kako je to sve želio sakriti od očiju svijeta kako se ne bi pažnja s kompletnog slučaja skretala na njega.

– Ja sam tu zato što sam to želio, zato što sam smatrao da je to pravi čin i zato što je rahmetli Dženan moje dijete iz mekteba, moj omladinac. To je bio jedan čestiti čovjek iz čestite kuće. Bilo je pritisaka raznoraznih, ali me raduje što sam imao punu podršku muftije sarajevskog Enesa ef. Ljevakovića i tadašnjeg glavnog imama hafiza Kenana ef. Musića. Vjetar u leđa daje podrška onih koji vas čuvaju od smicalica, koji hoće da vas zaštite od pakosti nekih samo zato što sam uz Muriza Memića i zato što insistiram na istini. Imao sam pokušaje pritisaka, ali su ljudi koji su nadređeni stali uz mene i na tome sam im jako zahvalan, zaključio je Asad ef. Fočo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79