Asfaltira se Pelješki most: U funkciji će biti za ljeto 2022.

Kiša i jako jugo protekle su sedmice zaustavili gotovo sve radove na Pelješkom mostu. No ovih dana nastavljeno je stavljanje prvog sloja asfalta i vjetrobrana. Most bi trebao biti završen potkraj januara iduće godine. Saobraćaj preko njega bit će moguć tek sredinom ljeta, kad se završi dionica brze ceste od mosta do čvora Zaradeže na Pelješcu, javlja HRT.

Pelješki most nadvio se nad Malim morem u Neretvanskom kanalu. Već mjesecima je čvrsta veza između hrvatskog juga i ostatka države. Hrvatska je Pelješkim mostom spojena 28. jula, i to baš ovdje između osmog i devetog stupa, no ostalo je obaviti još mnogo oku vidljivih i nevidljivih radova.

Najuočljiviji posao koji se trenutačno radi je asfaltiranje.

Trenutno se izvode radovi na izvedbi prvog sloja lijevanog asfalta na lijevoj traci. Do sada je završen kompletna desna traka te 80% lijeve. U ovoj sedmici, ako nas vrijeme posluži, očekujemo i završetak u potpunosti prvog sloja asfalta na lijevoj traci, govori Ivan Puđa, inženjer na gradilištu Pelješkog mosta iz CRBC-a.

Nakon toga slijedi postavljanje drugog, završnog sloja asfalta, ali sve ovisi o vremenskim uvjetima.

Po kiši se jednostavno ne može asfaltirati, tako da su te neke stvari u ovom razdoblju godine u Božjim rukama, naglašava Davor Perić, inženjer na gradilištu Pelješkog mosta iz Hrvatskih cesta.

U toku je i postavljanje tri metra visokog vjetrobrana koji će biti s obje strane, cijelom dužinom mosta.

Također, u toku je postavljanje zaštitne saobraćajne ograde, postavljanje opreme unutar rasponske konstrukcije mosta, kao što je odvodnja, elektroinstalacije i revizorske staze, naglašava Perić.

Svi radovi na mostu trebali bi završiti do kraja januara iduće godine. Tada slijedi probno opterećenje mosta i druga ispitivanja u sklopu tehničkog pregleda, nakon kojeg će most biti predat Hrvatskim cestama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79