Asfaltiran put, lakše i brže do Potočara

Izgradnjom i asfaltiranjem dva kilometra lokalnog puta na dionici Brda – Žutica u srebreničkoj mjesnoj zajednici Sućeska završeno je asfaltiranje cijelog puta na izuzetno teškom terenu od Srebrenice do Žutice na području općine Milići, ukupne dužine 19 kilometara.

Zahtjevna trasa

Radi se o izuzetno zahtjevnoj trasi koja prolazi kroz okomito planinsko područje na kojem su česta klizišta i odroni, pa su uz put građeni kilometri potpornih zidova, što je usporavalo i poskupljivalo njegovu izgradnju započetu prije desetak godina. Veći dio sredstava za asfaltiranje puta kroz Sućesku osigurali su Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH, Općina Srebrenica i mještani.

Hamdija Husejinović, predsjednik MZ Sućeska, kaže da je ovo izuzetno značajan putni pravac te da je Srebrenica preko Sućeske i Milića bliža Sarajevu i da će ovaj put utjecati na veći povratak i investiranje u ovo područje, što potvrđuju dva privredna objekta u izgradnji.

Osim što će ovaj put donijeti bolje uvjete života mještanima Sućeske, on će za 40 kilometara iz pravca Sarajeva, Goražda i drugih mjesta Federacije BiH skratiti dolazak na komemoraciju u Potočare 11. jula. Posjetioci iz tih pravaca više neće od Milića, preko Podravanja i Zelenog Jadra, dolaziti do Potočara, a time će biti izbjegnuta saobraćajna gužva kroz Srebrenicu, jer iz pravca Milića i Sućeske ne ide se u grad.

Nova radna mjesta

Asfaltiranjem puta kroz mjesnu zajednicu Sućeska počela je izgradnja i privrednih objekata u kojima je posao dobio ili će dobiti veći broj povratnika ovog područja. Prvo je izgrađena hladnjača za otkup jagodastog voća i povrća.

Mladi biznismen Safet Alić u Žutici gradi farmu brojlera kapaciteta 100.000 pilića u jednom turnusu. Isti, nešto manji objekt u centru Sućeske gradi i Mujo Hasanović, dok se Safetov brat Muhamed bavi uzgojem bikova i proizvodnjom ćumura.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79