Asim Sarajlić nije podržao inicijativu da se zabrani veličanje Mihailovića i Pavelića

Na sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, od 23. aprila, nije usvojena inicijativa delegata SDP-a Denisa Bećirovića kojom bi se zabranilo veličanje zločinaca iz 2. svjetskog rata Draže Mihailovića i Ante Pavelića.

Inicijativa, koja je odbijena bez glasova “za”, četiri “protiv” i jednim “suzdržanim”, upućena je u dalju proceduru u Dom naroda, piše Klix.

“Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH poziva sve općine i gradove u državi Bosni i Hercegovini da, u interesu izgradnje mira, tolerancije, povjerenja, međunarodnog poštivanja i afirmacije antifašističkih vrijednosti na kojima počiva savremena Evropa zabrane bilo koji direktni ili indirektni izraz glorificiranja ili afirmacije dvojice najzloglasnijih ranih zločinaca i kvislinga na području bivše Jugoslavije – vođe ustaškog pokreta Ante Pavelića i vođe četničkog pokreta Dragoljuba Draže Mihailovića”, stoji, između ostalog u Bećirovićevoj inicijativi.

Važno je napomenuti da je predsjednik Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH, Bariša Čolak iz HDZ-a, a zamjenici su SNSD-ov Sredoje Nović i Asim Sarajlić iz SDA.

Ostali članovi komisije su Lidija Bradara (HDZ), Amir Fazlić (SDA) i Lazar Prodanović (SNSD).

Na snimku sjednice, koji je dostupan na službenoj internet stranici Parlamenta BiH, može se čuti da predsjedavajući utvrđuje da Fazlić i Prodanović nisu prisutni na sjednici.

Uz očekivane glasove “protiv” iz SNSD-a i HDZ-a, iznenađujuće je da ovu inicijativu nije podržao Asim Sarajlić iz SDA, koji je, prema rezultatima glasanja, bio suzdržan.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79