Asim Sarajlić odlučuje o tome ko će biti osoba koja će rješavati žalbe u postupku javnih nabavki

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić, koji je predmet najmanje dvije istrage pravosudnih organa u BiH, odlučivat će o tome ko će biti osobe koje će rješavati žalbe u postupku javnih nabavki, piše PRESS.

Parlamentarna skupština BiH izabrala je Privremenu zajedničku komisiju oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za provođenje procedure za imenovanje sedam članova Ureda za razmatranje žalbi u Sarajevu.

Iz Predstavničkog doma PS BiH imenovani su Adil Osmanović (SDA), Snježana Novaković – Bursać (SNSD) i Predrag Kožul (HDZ), dok su iz Doma naroda PS BiH izabrani Lazar Prodanović (SNSD), Asim Sarajlić (SDA) i Marina Pendeš (HDZ). Ova komisija počela je s radom 9. juna 2020. godine, a uskoro se očekuje i da predloži nove članove Ureda za razmatranje žalbi.

Ime koje se posebno ističe među članovima Komisije je ime delegata Asima Sarajlića. Riječ je o funkcioneru SDA protiv kojeg se vode dva pravosudna postupka i to zbog trgovine utjecajem. Sarajlić je nedavno privukao pažnju medija nakon što je otkriveno da je imao saznanja i o javnoj nabavci spornih respiratora iz Kine preko firme TV voditelja Fikreta Hodžića.

Kako saznajemo, Sarajlić i Osmanović već su izabrali kandidata koji je i ranije i to u dva mandata bio član Ureda za razmatranje žalbe i po zakonu ne bi mogao biti izabran treći put.

Ured za razmatranje žalbi BiH osnovan je Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine. Ovo je jedna od najvažnijih državnih institucija s obzirom na to da se oko tri milijarde KM provede kroz sistem javnih nabavki.

Osnovna nadležnost Ureda za razmatranje žalbi je razmatranje i rješavanje žalbi u postupku javnih nabavki.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79