Asim Sarajlić satima saslušavan zbog afere “Respiratori”. Ispitivanje prekidano jer je morao često u toalet

Poslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić saslušan je u srijedu 23. septembra u Tužilaštvu BiH u predmetu „Respiratori“, potvrđeno je Raportu od izvora bliskih istrazi.

Saslušanje je trajalo satima, od 16 do 23 sata. Kako je saslušanje potrajalo, u krugovima SDA se posumnjalo da je priveden. Ipak, Sarajlić je kasno u srijedu napustio zgradu Tužilaštva. Kako nam je potvrđeno, on je pretresen i oduzet mu je mobitel.

Navodno, Sarajlić je tokom saslušanja bio vidno nervozan, te se nije dobro osjećao zbog određenih stomačnih tegoba, tačnije dijareje, pa je saslušavanje prekidano nekoliko puta. Nekadašnji potpredsjednik SDA saslušavan je o svojim odnosima i vezama sa vlasnikom „Srebrene maline“ Fikretom Hodžićem. Kontaktirali smo i Sarajlićevog advokata Nermina Mulalića, koji nije želio davati izjave.

“Ne govorim za medije o svojim branjenicima”, kratko je rekao Mulalić.

Sarajlić je blizak i sa federalnim premijerom koji je u predmetu „Respiratori“ zvanično osumnjičen, kao i sa Naserom Orićem, koji je saslušan prije dva mjeseca.

Paniku u redovima SDA izazvala je činjenica da je Sarajliću, koji je vrlo moćan u stranci, i vrlo blizak njenom predsjedniku Bakiru Izetbegoviću, oduzet mobitel.

Uz Novalića i Hodžića, osumnjičeni u slučaju uvoza 100 respiratora iz Kine za 10,5 miliona KM, sumnjivog kvaliteta i upitne upotrebljivosti, su i suspendirani direketor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva Aleksandar Zolak. Sumnjiče se za udruživanje radi činjenja krivičnog djela zlouptrebe, položaja, pranje novca, uništavanje ili krivotvorenje službene dokumentacije, te primanje dara ili drugih oblika koristi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79