Asocijacija elektronskih medija u BiH: Usvojite prijedloge Šerifa Isovića, izdvojite novac i za medije

Asocijacije elektronskih medija u Bosni i Hercegovini oglasila se saopćenjem za javnost u vezi s položajem medija i ekonomskom krizom izazvanom koronavirusom, a koja pogađa i medije.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

Poštovani predstavnici vlasti i institucija,

Naša je obaveza da vas informišemo o stanju u medijskoj industriji a u vezi novonastale situacije izazvane širenjem korona virusa i proglašenjem stanja nesreće u FBiH.

Medijska industrija je značajno pogođena i ulazi u krizu jer gotovo u cijelosti ovisi o prihodima od oglašavanja.

Komercijalni mediji naročito trpe štetne posljedice na način da su očekivani prohodi od obavljanja registrovanih djelatnosti smanjeni primarno zbog otkazivanja reklamnih usluga te će se u aprilu i maju ukupan prihod umanjiti za preko 70 posto.

Prema poslovnoj analizi i pokazateljima evidentno je da niti jedan komercijalni medij neće uspjeti preživjeti novonastalu situaciju osim javnih servisa.

Apelujemo nadležnim i odgovornim institutcijama da što prije

-Usvojite 11 tačaka koje je predložio direktor Poreske uprave g-din Šerif Isović,

-Izdvojite određena finansijska sredstva fondove podrške medijima kako bi omogućili kontinuitet u njihovom radu u ovim izazovnim momentima.

-Razmotrite i donesete akt kojim ćete osloboditi korisnike dozvola od plaćanja godišnje naknade za dozvole u emitiranju prema RAK-u. Isto tako naglašavamo da imamo i veliki broj samozaposlenih novinara koje na isti način pogađa navedeno stanje.

Molimo vas da na ovaj problem što prije reagujete.

Saopćenje potpisuje predsjednik Asocijacije elektronskih medija u BiH Elvir Švrakić.

Pogodnosti za realni sektor: Direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović predložio 11 tačaka za spas ekonomije

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79