AU u BiH nije imao američko ovlaštenje za dodjelu diploma

Priča o Američkom univerzitetu u BiH daleko je još od završene, a novi detalji otkrivaju se skoro svakodnevno.

Piše: A. Vrabac

Jedan od oštećenih studenata prije izvjesnog vremena pisao je i američkom Odjelu za obrazovanje upoznavajući ih sa situacijom na AU u BiH i problemima studenata od kojih je predsjednik AU u BiH i idejni tvorac univerziteta Denis Prcić tražio po dodatnih 1.500 KM uslovljavajući im time dodjelu diploma. Studenti koji su odbili platiti blokirani su, te im je onemogućen pristup platformi koju su do tada koristili. Nakon što su uvidjeli da su ucijenjeni grupa studenata i u Sarajevu i u Tuzli obratila se kantonalnim tužilaštvima koji su pokrenuli istrage. Tužilaštvo TK otišlo je za sada najdalje u istrazi, a Prcić ima status osumnjičenog. Iako mu je vraćena dokumentacija i diplome kako bi se mogle izdati studentima, on to ne želi učiniti zbog čega je grupa studenata održala proteste u petak u Tuzli. Sada čekaju da Ministarstvo obrazovanja TK završi svoj dio posla, a treba napomenuti da to ministarstvo koje je i izdalo dozvolu za rad nikada od 2005. godine nije izvršilo nadzor na AU u BiH i da li ispunjava sve uslove za dalji rad.

U pismu Odjelu za obrazovanje SAD student je pojasnio cijelu situaciju, te napomenuo da se pažnja na ovaj univerzitet usmjerila kada je obznanjeno da je diplomu dobio i Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. U validnost te diplome posumnjali su i istražni organi ali i studenti koji se ne sjećaju da je na univerzitetu ikad bio Mehmedagić. Istragu o diplomi prvog čovjeka OSA-e vodi Tužilaštvo BiH koje do sada utvrdilo brojne neregularnosti u radu tog univerziteta.

Iz Odjela za obrazovanje uslijedio je odgovor da je Američki univerzitet u BiH bio akreditovan od 2013. do oktobra 2020. godine. Napominju da je riječ o privatnoj instituciji koja nije dobila ovlaštenje za dodjelu diploma od američke federalne vlade, niti je učesnik programa američke federalne vlade za kreditiranje studenata.

Iz Odjela također navode da su upoznati s informacijom a AU u BiH više nije akreditovan od ACICS-a (Vijeće za akreditacju nezavisnih visokoškolskih ustanova i škola).

Studenti su obratili i ACICS-u od kojeg su zatražili informacije o AU u BiH. Iako je ACICS započeo istragu, Prcić je u oktobru 2020. godine dobrovoljno povukao akreditaciju čime je onemogućio daljnu istragu ovog akreditacijskog tijela.

Iz ACICS-a su potvrdili da nemaju listu studenata niti izdatih diploma sa AU u BiH čime ne mogu ni izdati bilo kakvu potvrdu studentima koji su studirali na AU u BiH, pa se postavlja pitanje gdje su i na koji način zavedene i “američke” diplome koje su studenti dobijali svih proteklih godina.

Diplome smo zaradili, Prciću treba oduzeti američko državljanstvo

Iz ACICS-a su studente uputili da se obrate nadleženim organima u BiH.

Interesantno je da je tužilac Tužilaštva KS Sanin Bogunić u oktobru 2017. godine formirao predmet „Američki univerzitet u BiH“ po dostavljenoj Informaciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a do danas se vrše provjere iako je već odavno jasno, a i mediji su godinama pisali o nezakonitostima u radu na području KS da je postojalo isuviše elemenata za otvaranje istrage. No, znajući da se veliki krug ljudi iz politike, policije, sigurnosnog sektora veže za AU u BiH sve upućuje na određenu vrstu zaštite koju je Prcić uživao svih proteklih godina.

Kada je riječ o AU u BiH mnoge institucije su zakazale, a narednih dana zatražit ćemo odgovore od njih odgovore piše Nap.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79