Australija traži ova zanimanja: Spremni platiti čak 10 hiljada eura

Australija ponovo postaje obećana zemlja za stanovnike Balkana, posebno za one koji u svojim rukama imaju inženjersku ili diplomu medicine, pošto su, na osnovu spiska objavljenog na australijskom sajtu za viziranje, baš ovo deficitarna zanimanja za koje traže radnike za čiju su angažman spremni da plate čak 10.000 eura.

Pored zemalja srednje Evrope, koje su najčešće destinacije u koje Balkanci odlaze “trbuhom za kruhom”, Australija se vratila na mapu i postala zemlja privlačna za radnike iz BiH i regije, jer zbog ubrzanog razvoja ekonomije opet vapi za novim radnicima.

Odlazak na ovaj daleki kontinent bi najviše mogao da se isplati doktorima, stomatolozima i inženjerima, jer su kandidati sa ovom stručnom spremom najpotrebniji Australiji, a plate su im od 10.000 eura, koliko primaju ljekari i stomatolozi, odnosno 8.000 eura mjesečno koliko zarađuju inženjeri.

Medicinari najpotrebniji

Radnici koji u svojim rukama posjeduju neku od diploma medicinske škole moći će da pronađu radno mjesto za sebe, budući da je Australijancima potrebno svo medicinsko osoblje: od pomoćnih medicinskih sestara, pa do kardiovaskularnih hirurga.

Na osnovu podataka dostupnih na australijskom sajtu za viziranje, Medicinskom odboru Australije preko su potrebne medicinske sestre sa užim oblastima specijalizacije, odnosno geronotološke sestre, pedijatrijske sestre, medicinske sestre angažovane u Hitnoj pomoći, kao i one koje rade osobama ometenim u razvoju. Pored toga, neophodni su im i radnici sa diplomom medicinskog tehničara koji bi radio na odjeljenjima psihijatrije i ortopedije.

Pored medicinskih sestara, šansu za radnim mjestom imaće i radiolozi, radiološki tehničari, fizijatri, logopedi i fizioterapeuti.

Ne bi li održala rast i razvoj svoje privrede, Australija vapi za kvalifikovanim radnicima, te su se na njenoj listi deficitarnih zanimanja našla i zanimanja iz oblasti medicine koja zahtijevaju posjedovanje fakultetske diplome.

Naime, ljekari sa specijalizacijom iz neke od grana medicine preko su potrebni “zemlji kengura”, te je ovo šansa za sve oftamologe, kliničke hematologe, urologe, reumatologe, specijaliste za tropske bolesti, hirurge, kardiovaskularne hirurge, ortopede i onkologe.

Stomatolozi takođe spadaju u grupu deficitarnih zanimanja, te stomatolozi, protetičari, detalni higijeničari i zubni tehničari će takođe imati dobre šanse za posao.

Šansa za inženjere svih profila

Pored velikog broja medicinskih radnika, u Australiji posao mogu naći i ljudi diplomama tehničkih struka.

Inženjeri svih profila prijeko su potrebni Australiji, a posebno je inženjeri saobraćaja jer je saobraćaj jedna od grana privrede koja se konstantno razvija zbog razvoja tehnologije na ovom južnom kontinentu. Zbog sve veće gustine australijskih gradova, ispravni i korisni putevi postaju sve bitiniji za život, te eksperti koji umiju da primjene svoje znanje i riješe saobraćaja potrebni su ovoj zemlji.

Ne bi li ispratili trend stvaranja novih gradova, Australijanci traže građevinske inženjere.

Menadžeri, arhitekte, hemijski inženjeri, geometri, inženjeri transporta, biohemije i inženjeri elektrotehnike takođe su deficitarna zanimanja u ovoj zemlji.

Sve što treba da znate prije nego što odete u Australiju

Kako bi pronašli posao u Australiji neophodno je da se važe zanimanje bude na listi deficitarnih zanimanja, nakon čega možete stupiti u kontakt sa poslodavcima koji će pomoći da proces viziranja bude olakšan.

Prosječna mjesečna plata je oko 4.200 eera, a najplaćeniji su ljekari i stomatolozi različitih specijalnosti čija primanja idu i do 10.000 eera mjesečno, dok oko 8.000 eera zarađuju inženjeri.

Potrebno da je vas sponzoriše poslodavac, ili da imate ponudu australijske vlade, uz prisustvo vašeg zanimanja na nekoj od lista i ispunjavanje drugih uslova, kao što su godine starosti, na primjer.

Privremena radna viza obično podrazumijeva angažovanje na period od maksimalno četiri godine.

Za iseljeničke vize nije vam potrebna ponuda i garancija poslodavca, ali jeste određen broj poena na testu, odnosno specifičan skup ličnih kvaliteta i kvalifikacija potrebnih australijskom tržištu, javlja ATV.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79