Austrija drastično povećava kazne za saobraćajne prekršaje

Period praćenja prekršitelja također se uduplava, na četiri godine

Zbog teških saobraćajnih nesreća posljednjih sedmica i mjeseci austrijska avezna Vlada odlučila je prebrzu vožnju i ekstremno prekoračenje brzine rigorozno kažnjavati, objavila je u srijedu ministrica saobraćaja, infrastrukture i zaštite okoliša Leonore Gewessler, piše KleineZeitung.

Gewessler je predstavila Paket novih saobraćajnih propisa, od kojih bi većina trebala stupiti na snagu još prije nadolazećeg ljeta.

Primjerice, riječ je o udvostručavanju kazni za saobraćajne prekršaje u odnosu na dosadašnje iznose, udvostručenju perioda oduzimanja vozačke dozvole, ponovno utvrđivanju sposobnosti upravljanja vozilom kod saobraćajnog psihologa kada se radi o ponavljaču prekrašaja, te žestokom sankcionisanju ekstremnog prekoračenja dopuštene brzine – oduzimanjem automobila.

Mjera oduzimanje vozila primjenjivala bi se prilikom prekoračenja brzine od 80 km/h, i trebala bi stupiti na snagu do kraja ove godine jer se mora zakonski regulisati šta u slučaju da vozač koji prekrši dozvoljenu brzinu 80 km/h u trenutku kršenja upravlja tuđim vozilom.

Ministrica Gewessler je predstavila buduće mjere kažnjavanja prekoračenja brzine u naseljenom i nenaseljenom području odnosno nedozvoljenog „brzinskog divljanja“ austrijskim saobraćajnicama.

Predviđeno da svaki vozač koji opetovano dopuštenu brzinu u naseljenom mjestu prekorači (najčešće je to 30 ili 50 km/h) za 80 km/h, a u nenaseljenom području za 90 km/h – ostaje bez automobila.

Uz to, vozaču se izriču i dodatne kazne za prebrzu vožnju: novčana i do čak 5.000 eura i oduzimanje vozačke dozvole na šest mjeseci, uz obaveznu posjetu saobraćajnom psihologu.

Period praćenja prekršitelja također se uduplava, na četiri godine.

Kuratorij za sigurnost saobraćaja na austrijskim saobraćajnicama (KFV) novi Paket vladinih mjera za sankcionisanje prebrze vožnje ocijenio je “korakom u pravom smjeru”, uz opasku da je šestomjesečno oduzimanje vozačke dozvole u teškim slučajevima preblaga kazna i da je treba udvostručiti.

Zadovoljstvo izmjenama kaznenih odredbi za saobraćajne prekršaje vezane uz prekoračenje dozvoljene brzine izrazio je i Austrijski auto-moto-touring klub (ÖAMTC). Međutim, minimalna kršenja ne smiju se stavljati u isti koš s teškim saobraćajnim prekršajima, poručili su iz ÖAMTC.

“Vozačka dozvola i dalje će se oduzimati samo ako je ograničenje brzine prekoračeno za 40 km/h”, bila je kritika Austrijskog transportnog kluba (VCÖ).


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79