Austrija ide u potpuni lockdown? Ovo bi trebale biti nove mjere

Foto: Anadolu Agency

Cijela Austrija bi se od ponedjeljka mogla naći u lockdownu, javljaju tamošnji mediji. Navode da su vladajući na cjelonoćnom sastanku koji se održao u hotelu na Achenskom jezeru razradili različite scenarije.

Očekuje se zatvaranje ugostiteljskih objekata i uslužnih djelatnosti, dok bi škole i vrtići trebali biti otvoreni samo za djecu radnika zaposlenih u djelatnostima od esencijalnog značaja za funkcionisanje društva. Radili bi samo supermarketi i apoteke, a kako piše Heute, pozivajući se na izvore bliske vladajućoj koaliciji, od ponedjeljka bi cijela Austrija trebala biti u gotovo potpunom lockdownu.

Kretanje bi bilo zabranjeno, osim za odlazak u nabavku namirnica, u apoteku ili kod ljekara. Zasad je poznato da bi lockdown trebao trajati najmanje 10 dana, a po isteku tog roka odlučit će se hoće li se produžiti za još 10 dana.

Austrijski mediji također navode da će lockdown za nevakcinisane ostati na snazi neovisno o trajanju lockdowna za cijelu populaciju. Konačna odluka trebala bi biti objavljena u podne.

ORF javlja da su vladajući raspravljali i o mogućem uvođenju obavezne vakcinacije. Taj medij navodi da se razgovara o prijedlogu da se od januara sljedeće godine obavezna vakacinacija propiše zakonom. Kršenje te obaveze kažnjavalo bi se visokim novčanim kaznama ili zatvorom, navodi ORF.

Time bi Austrija postala prva zemlja EU u kojoj bi se uvela opća obaveza vakcinacije, prenosi Index.hr.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79