Austrija objavila kontroverznu online mapu muslimanskih vjerskih ustanova

Austrijska vlast je objavila online mapu na kojoj su istaknute lokacije muslimanskih vjerskih ustanova širom zemlje. Zbog toga je islamska zajednica u ovoj državi oštro reagovala.

Uz lokaciju je naveden i opis ovih institucija, a mapa je objavljena na web stranici islam-landkarte.at. Između ostalog, u opisu je sadržano kojem udruženju ili zajednici institucija, ustanova pripada, kada je osnovana, za neke od njih je naveden kontakt preko društvenih mreža, te adresa na kojoj se nalazi.

Među njima su i one koje su osnovale i kojima upravlja bošnjačka zajednica.

Izrada mape je projekat Instituta za islamsko-teološke studije i islamsko vjersko obrazovanje Univerziteta u Beču (Universitat Wien Institut fur islamisch-theologische Studien Islamische Religionspädagogik). Ranije je najavljeno da će se mapa moći koristiti samo ako se osoba registruje na spomenutoj web stranici, ali to ipak nije slučaj. To znači da je korištenje mape dostupno svima.

Nije samo muslimanska zajednica kritikovala objavljivanje ove mape. Tome se žestoko usprotivila i protestantska crkva, dok je bečki nadbiskup Cristoph Schonborn izjavio da mu nije jasno zašto je baš islam označen na ovakav način.

No, ovaj projekat pravda vladajuća Austrijska narodna stranka (OVP), prije svega njihova članica, ministrica kulture Susanne Raab. Njihov koalicioni partner, stranka Zelenih smatra da se mapa nije trebala objaviti.

Radikalni desničari su nedavno u blizini muslimanskih vjerskih ustanova u Grazu istakli “znakove upozorenja” na kojima je bilo ispisano “Pažnja! Politički islam je u vašoj blizini”. To su učinili pozivajući se na ovu mapu. Muslimanska zajednica traži da se mapa odnosno ova web stranica deaktivira, piše austrijski dnevni list Kronen Zeitung.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79