Austrija počinje masovno testiranje: Prvi idu učitelji i policajci

Austrijski kancelar Sebastian Kurz i ministar zdravlja Rudolf Anschober u petak su javnosti obznanili plan masovnog testiranja stanovnika u Austriji brzim Covid-19 antigen testovima, nakon kojih je već za 15 minuta poznat rezultat.

Testiranje počinje 5. decembra, dan uoči završetka drugog lockdowna i nastavlja se 6. decembra testiranjem učitelja i nastavnika te odgajatelja u dječjim vrtićima, kako na saveznoj tako i na pokrajinskim razinama. Radi se o oko 200.000 ljudi.

U sljedećoj rundi 7. i 8. decembra planirano je testiranje oko 40.000 policajaca, a prije katoličkog Božića i ostalog stanovništva. I to dobrovoljno kako je istakao Kurz poručivši: – Nekoliko minuta za jedan test može spriječiti nekoliko tjedana lockdowna u cijeloj zemlji.

Testiranje će zajedno provoditi zdravstvene organizacije i vojska, koja je stekla iskustvo pri pomoći testiranju u susjednoj Slovačkoj, te organizacije hitne pomoći.

Sedam miliona antigen brzih testova, koji stoje državu 50 miliona eura već je naručeno, a daljnja narudžba je u planu. Staračkim domovima, za koje su u planu i posebni screening programi, već je isporučeno 315.000 antigen testova, a daljnjih 3 miliona je osigurano za daljnje testiranje.

Kancelar Kurz je posebno naglasio da je testiranje dobrovoljno apelirajući na austrijske građane da podrže taj projekt i u njemu osobno sudjeluju.

– Ta masovna testiranja su do vakcine velika šansa za Austriju kako bi pronašla put natrag ka normalnosti. S masovnim testiranjem otvaramo u borbi protiv pandemije novo poglavlje, kojim želimo ljudima omogućiti Božićno slavlje u uskom porodičnom krugu- naglasio je Kurz.

Ministar zdravlja Anschober je rekao kako test ne služi kao nadomjestak nego je dodatna mjera uz postojeće poput držanja razmaka, nošenja zaštitne maske i higijenu.

– Da bi testovi bili epidemiološki smisleni, moraju se više puta ponavljati. Stoga moraju biti besplatni, lako dostupni i na dobrovoljnoj osnovi, poručio je Anschober.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79